Arcibiskup Tomasi: Na všech stranách chybí politická vůle k ukončení konfliktu v Sýrii

27.9.2012 

Občanská válka v Sýrii je stále barbarštější. Zvlčení jak na straně režimu, tak rebelů dosvědčuje chování k dětem – uvedl arcibiskup Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce při ženevských úřadech OSN. O situaci v této blízkovýchodní zemi se hovořilo během probíhajícího plenárního zasedání Rady pro lidská práva. Jak zdůrazňuje vatikánský diplomat, válečné zločiny v Sýrii jsou dobře známé a zdokumentované. K přerušení spirály násilí však chybí politická vůle – dodává arcibiskup Tomasi:

Především je nutné zabývat se v kontextu syrského konfliktu problémem násilí vůči dětem. Krize se stále prohlubuje a nejvyšší cenu platí právě děti. Humanitární organizace, které pracují na místě, tvrdí, že dochází k hororovým scénám. Jak rebelové tak vládní vojsko používají děti jako živé štíty k vojenským účelům. A v některých případech děti v těchto situacích skutečně umírají. Druhá věc jsou uprchlíci. Kvůli krizi opustilo Sýrii 280 tisíc lidí. V některých táborech, například v Jordánsku, tvoří přes 50% uprchlíků právě nezletilí. Několik set jich nemá žádnou péči. Nevědí, co dělat, a často v sobě nosí traumatické vzpomínky. Viděli umírat své nejbližší, přežili bombardování, viděli zmasakrovaná těla na ulici. V této situaci mezinárodní společenství nesmí otálet s pomocí.

Zatím se ale zdá, že jednání mezinárodní komunity stagnuje...

V této chvíli, jak přiznal generální sekretář OSN, chybí jasná politická vůle k ukončení násilí v Sýrii na všech stranách. Panuje shoda o beznadějnosti konfliktu, který se stále prohlubuje a má vskutku tragické důsledky: 20 – 30 tisíc mrtvých, 280 tisíc uprchlíků v zahraničí, milion dvě stě tisíc vysídlenců v rámci země. 2,5 milionu lidí potřebuje humanitární pomoc, aby vůbec přežilo. Následky konfliktu jsou zřejmé a dobře zdokumentované. Navzdory tomu ale politické zájmy různých stran znemožňují zahájit jednání, které by zadrželo násilí a sjednalo politické změny, které by mohly ctít zájmy všech: Kurdů, křestanů, sunnitů, šiitů, drúzů, alavitů, tedy komunit, které tvoří Sýrii a které donedávna žily ve vzájemné rovnováze a pokoji. Je tedy nutné modlit se a všemi způsoby vybízet k zahájení dialogu, který by ukončil násilí, aby se děti mohly opět vrátit do škol a vyrůstat v normálních podmínkách.

- uvedl arcibiskup Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce při ženevských úřadech OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.