Zvonící mozaika pro Benedikta XVI.

26.9.2012 

Benediktem XVI. oblíbený a hojně citovaný církevní Otec je protagonistou soudobého hudebního díla, které dnes večer zaznělo v letní papežské rezidenci. Provedení oratoriaAugustinus německého skladatele Wilfrieda Hillera připravila diecéze Würzburg jako dodatečný dárek k papežovým narozeninám. Skladbu pro sóla, sbor a sólové nástrojové party, nahrazující klasický orchestr (převažují perkuse, hodné Orffova žáka), sám autor nazývá „zvonící mozaikou“. Hovoří Wilfried Hiller:

Název „Zvonící mozaika“ vyjadřuje různé aspekty Augustinova života a díla – jeho lidství a jeho svatost. Skladba začíná v pohanském Římě, v třeskajícím fortissimu, a končí naprostým tichem. V závěru promlouvají hlasy, které symbolizují Augustinův hlas, slovy: „Ať tě chválí, Hospodine, všechna tvá díla. Velký je náš Pán a přemocný, jeho moudrost je bez míry. Kdo Boha hledá, nalezne jej, a kdo jej nalezne, přihlásí se k němu.“ Šest mužů prochází chrámovým prostorem, nebo – dnes večer v Castelgandolfu – zahradou a recitují tento text v různých jazycích. Nejprve latinsky, poté italsky, španělsky, japonsky, polsky a tak dále. Recitace se stále ztišuje, až přechází v posunkovou řeč. Ústí do naprostého ticha. Tento návrat k sobě a toto ticho potřebujeme!

Skladba Augustinus – církevní opera v sedmi obrazech zazněla rovněž včera večer v římském kostele sv. Ignáce v rámci programu několikadenního mezinárodního sympozia o díle hipponského biskupa. Na římském papežském institutu Augustinianum jej pořádá würzburská a pennsylvánská univerzita pod názvem: Boj nebo dialog? Civilizační střet z pohledu Augustinova spisu O Boží obci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.