V Austrálii neprošel zákon o redefinici manželství

25.9.2012 

Návrh zákona o legalizaci homosexuálních svazků neprošel sněmovnou reprezentantů australského parlamentu (22.9.2012). Většina poslanců, včetně lídrů obou majoritních stran, hlasovala 98 hlasy proti navrhovanému zákonu; 42 hlasů se vyslovilo v jeho prospěch. Většina labouristických poslanců hlasovala podle svého svědomí a nikoliv podle stranické linie a vyjádřila nesouhlas se zrovnoprávněním manželství a svazků osob stejného pohlaví.
Nad výsledkem hlasování vyjádřily uspokojení četné křesťanské organizace. Chris Meney, ředitel Centra pro život při arcibiskupství v Sydney prohlásil, že hlasování potvrzuje jediný pravdivý výklad manželství jako svazku muže a ženy.
Návrh zákona byl zamítnut při prvním čtení, sedm měsíců po předložení. Očekává se, že dodatky k zákonu o manželství z roku 1961 neprojdou ani ve druhém čtení. Hlasování australského parlamentu tedy na několik let odkládá možnost redefinice manželství, avšak nevylučuje změny v legislativě jednotlivých federálních států. Vláda Tasmánie a Nového Jižního Walesu mají na programu legalizaci homosexuálních sňatků ještě tento rok.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.