Nepřeceňovat vlnu muslimských protestů

24.9.2012 

Západ by neměl přeceňovat současnou vlnu muslimských protestů, doporučuje čerstvě jmenovaný vatikánský poradce pro dialog s islámem, O. Felix Körner. Násilné excesy, které naneštěstí islámské protestní demonstrace doprovázejí, je nutno interpretovat na základě jejich širšího kontextu a pozadí, dodává německý jezuita. Profesor papežské Gregoriánské univerzity před čtyřmi lety poprvé navštívil Irán, kde, jak říká, se mu odlišná reakce muslimů na blasfemii ozřejmila:

Byli jsme přijati jako oficiální zástupci katolické církve na islámské teologické fakultě s otázkou: Jak je možné, že vy, křesťané, neprojevujete žádné rozhořčení, či dokonce zjevný vztek, když je uráženo a špiněno vaše náboženství a to, co je vám svaté? Muslimové se často domnívají, že musí obnovit svatost své víry tím, že ji ze všech sil brání. Jejich jednání tedy není zlost, která zachvacuje jen některé, nýbrž je diktováno pocitem povinnosti.

Většina muslimů nedává průchod nekontrolovaným emocím, ale snaží se o věcné vyjádření. K tomu je nezbytné přihlédnout, sledujeme-li zprávy o krvavých událostech, upozorňuje O. Körner. Německý jezuita vnímá v tomto ohledu velice uspokojivě libanonskou cestu Benedikta XVI.:

Skutečně mne potěšily teologické akcenty, které zde papež zasadil. Leitmotivem celé cesty byla Ježíšova slova, která Benedikt XVI. téměř v každé své promluvě arabsky citoval: „Salami ō-tīkum! Svůj pokoj vám dávám!“ (Jan 14,27). Bylo to správné motto v povážlivém čase a složitém kraji, neboť papež nemá jinou úlohu než Ježíšovým jménem opakovat to, co nabízí a říká sám Kristus. Pokoje dosáhnu, nabídnu- li ruku ruky a svědčím-li svým životem i slovem o zdroji svého pokoje – Ježíši Kristu. Jistě se pokoje nedočkám násilím zbraní, krutostí a přezíravou nadutostí. Tento skromný, sympatický, teologicky hluboký, dobře uvážený a vybízející postoj Svatého otce byl právě natolik přiměřený, že byl velice kladně vnímán,

uvádí poradce komise pro dialog s islámem, která působí při Papežské radě pro mezináboženský dialog. Jak z Libanonu potvrzuje koordinátor setkání mládeže, které v rámci apoštolské cesty proběhlo v maronitském patriarchátu v Bkerké, také jeho účastníci ocenili papežovu výzvu: „Je čas, aby se muslimové a křesťané sjednotili a ukončili násilí a války“ (Benedikt XVI. na setkání s libanonskou mládeží, Bkerké, 15. 9. 2012). O. Toufic Bou Hadir pro Vatikánský rozhlas uvedl:

Opravdu na nás zapůsobilo, že delegace mladých lidí ze všech islámských komunit se účastnila jak papežova uvítání na letišti, tak shromáždění mládeže v Bkerké. Svatý otec jim poděkoval za účast a upozornil na její důležitost. Při jeho slovech: „Muslimové a křesťané, islám a křesťanství, mohou žít společně bez nenávisti“, se někteří mladí muslimové postavili a s dojetím tleskali. Soužití křesťanů a muslimů je pro nás skutečnou výzvou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.