P. Samir: nedivme se muslimům, neznají svobodu svědomí

24.9.2012 

Když zkoumáme reakce muslimů na poslední útoky na postavu Mohameda, musíme konstatovat pozitivní změny. Ve srovnání s rokem 2006, kdy se objevily Mohamedovy karikatury, dnes daleko více islámských institucí a osobností vystupuje proti násilné reakci na takové incidenty, říká P. Samir Khalil Samir SJ, egyptský islamolog z Papežského východního institutu.

Rozruch kolem karikatur podle něj způsobuje srážka dvou kultur: liberální západní kultury a islámské kultury. V té naposled jmenované totiž zcela chybí pojetí svobody svědomí a svoboda slova existuje jen ve velmi omezené podobě. V islámských zemích zpravidla vládnou diktatury a s nimi spojená cenzura. Proto tamní muslimové nemohou pochopit, že vláda Spojených států nebo Francie nemá nic společného s filmem nebo s karikaturami, které vznikly v těchto státech.

P. Samir se vyjádřil také ke kontroversnímu filmu o Mohamedovi. Sám je přesvědčen, že publikace vybraných nejkontroverznějších částí byla dobře vypočítanou provokací. Film představuje historická fakta. Je pravda, že Mohamed měl 18 nebo 19 žen a vedl více než 60 válek. Nicméně způsob, jakým byla tato nezpochybňovaná fakta představená, má za cíl vyvolat v muslimském světě pobouření, domnívá se egyptský islamolog.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.