Křesťanství vede v Africe nad islámem

22.9.2012 

Křesťanství je v Africe převažujícím náboženstvím a počet jeho vyznavačů výrazně převyšuje počet stoupenců islámu. Tato skutečnost vyplývá z nově shromážděných údajů, představených včera na kongresu nazvaném „Náboženství v globalizovaném kontextu“. Sympozium pořádá marocká univerzita v Al Džadídě a italské Centrum studií o nových náboženstvích (Centro Studi sulle Nuove religioni, Cesnur), mezinárodní síť vědeckých pracovníků v oblasti religiózního pluralismu, řízená turínským sociologem Massimem Introvignem.
Podle prezentovaných dat jsou 46,5 (46,53%) procenta afrických obyvatel křesťané, o šest procent méně muslimové (40,46%). Necelých dvanáct procent (11,8%) se hlásí k tradičním africkým náboženstvím. Z 59 afrických zemí je 31 většinově křesťanských; v 21 převažuje islám a v šesti vedou domorodé kulty. Zatímco na počátku dvacátého století žilo v Africe deset milionů křesťanů, v letošním roce je jich padesátinásobně více – půl miliardy. V roce 1900 byli pouzí dva křesťané ze sta afrického původu, dnes už je jich 20 a za deset let jejich počet převýší křesťanské komunity v Evropě a Americe.
Tento vývoj je dosud příliš málo znám, poukazuje italský sociolog Introvigne, avšak již dnes je v Africe více praktikujících křesťanů než v Evropě. V dlouhodobé perspektivě tento trend povede ke změnám afrického regionu i křesťanství vůbec, jak pochopil Jan Pavel II. Výjimečnou pozornost africkému kontinentu věnuje i současný pontifikát Benedikta XVI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.