Odešel italský kardinál Fortunato Baldelli

21.9.2012 

Ve věku 77 let včera zemřel kardinál Fortunato Baldelli, který dlouhodobě působil jako diplomat Svatého stolce a v posledních letech stál v čele Apoštolské penitenciárie.
Kardinál Baldelli pocházel z italské Umbrie, ve dvanácti letech vstoupil do semináře v Assisi a v Římě pak pokračoval ve studiu teologie na papežské Lateránské univerzitě. Po přijetí kněžského svěcení roku 1961 absolvoval ještě Papežskou církevní akademii a v polovině šedesátých let vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Jeho prvním působištěm byla Kuba; následoval Egypt, stálé zastupitelství při štrasburské Radě Evropy a Angolská republika. V roce 1991 byl jmenován apoštolským nunciem v Dominikánské republice, odkud o tři roky později přešel jako papežův vyslanec do Peru.
Poslední významnou diplomatickou misí kardinála Baldelliho byla téměř desetiletá služba apoštolského nuncia v Paříži (1999-2009). Významnou měrou přispěl k obnovené spolupráci Francie se Svatým stolcem, v jejímž rámci byla ustavena „komise dialogu“. Kromě jiných otázek společného zájmu obě strany za jeho působení dospěly ke dvoustranné dohodě o vzájemném uznávání akademických titulů. V červnu 2009 jej Benedikt XVI. jmenoval vrchní penitenciářem a při konzistoři 20. listopadu 2010 mu udělil kardinálský titul.

Svatý otec ve svém soustrastném telegramu připomíná apoštolskou horlivost a věrnost evangeliu, kterou se zesnulý kardinál vyznačoval na všech svých diplomatických misích, a jeho věrnou službu Svatému stolci. Pohřební mši svatou za zesnulého kardinála bude sloužit zítra večer ve Svatopetrské katedrále děkan kardinálského sboru, kard. Angelo Sodano. Po odchodu kardinála Baldelliho čítá kardinálské kolegium 205 členů; 116 z nich má právo volit papeže.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.