Benedikt XVI.: Hájit rodinu není zpátečnické

21.9.2012 

O potřebě nové evangelizace v zemi s křesťanskými kořeny, ale značně sekularizovanou společenství, mluvil Benedikt XVI. k francouzským biskupům, kteří přijeli na návštěvu ad Limina. Na své poslední kanonické návštěvě v Římě byli na přelomu let 2003 a 2004, tedy ještě za pontifikátu Jana Pavla II. Svatý otec navázal na zprávu o stavu místní církve, kde je řeč o trvalé krizi duchovních povolání a s ní související reogranizaci farní struktury. Papež předně vybídl biskupy k modlitbě za nová povolání a dodal:

Řešení pastoračních problémů diecéze nelze omezit na organizační otázky, jakkoli jsou důležité. Hrozí totiž nebezpečí, že se položí důraz na efektivnost prostřednictvím jakési „byrokratizované pastorace“, zaměřené na struktury, organizaci a programy, která se však může „vyčerpávat v sobě samé“ a sloužit výlučně členům těchto struktur. To by v důsledku nemělo velký vliv na život křesťanů, kteří se vzdálili pravidelné praxi. Evangelizace vyžaduje vycházet ze setkání s Pánem v modlitebním dialogu a následně se soustředit na svědectví, které by našim současníkům pomohlo rozpoznávat a objevovat znamení Boží přítomnosti.

Benedikt XVI. vyjádřil francouzským biskupům uznání za důraz kladený na eucharistickou adoraci. Vyzdvihl také připravenost laiků plnit různé funkce v církvi. Zároveň připomněl, že specifickým úkolem laiků zůstává vnášet křesťanského ducha do společnosti. Podstatný rozdíl mezi všeobecným kněžstvím věřících a svátostným kněžstvím musí být respektován, dodal Svatý otec.
V souvisloti s letošními oslavami 600. výročí narození sv. Johanky z Arku připomněl papež tuto národní patronku jako příklad svatosti věřících laiků ve službě společnému dobru. Zdůraznil také nutnost hájit život a rodinu v současné společnosti. Jak papež konstatoval na obhajobě rodiny není nic „zpátečnického“, nýbrž naopak jde o věc prorockou, neboť právě ona umožňuje plný rozvoj člověka, stvořeného k obrazu a podobě Boží.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.