Zákaz urážky Mohameda se změnil v nástroj represí

19.9.2012 

V hlavním sídle Světové rady církví v Ženevě probíhá třídenní konference na téma pákistánského zákona o rouhání. Akce naplánovaná už před několika měsíci nečekaně připadla na chvíle pozanamenané vlnou muslimských protestů proti kontroverznímu filmu o Mohamedovi. Mnoho muslimských vůdců a někteří islámští politici požadují v OSN celosvětový zákaz urážení islámu a dalších náboženství.

Účastníci ženevské konference se nezabývají takto široce položenou otázkou. Poukazují pouze na to, že pákistánský zákaz urážky Mohameda se v praxi změnil v nástroj represí vůči náboženským menšinám. Upozornil na to generální sekretář Světové rady církví, pastora Olav Fykse Twit. Vybídl také OSN, aby co nejrychleji zařadilo na pořad jednání otázku náboženských menšin pronásledovaným v Pákistánu, právě na základě zákazu rouhání.

Dnes dopoledne se zástupci pákistánských náboženských menšin sešli s představiteli ženevských agend OSN. Svědectví o útisku spojeném se zákonem o rouhání může být důležitým hlasem v debatě probíhající zejména na půdě Rady pro lidská práva v OSN, kde Organizace islámské spolupráce chtějí prosadit deklaraci proti urážení islámu. Spojené státy, Evropská unie ani země Jižní Ameriky ovšem nesouhlasí. Diplomati těchto států zdůrazňují, že už nyní, bez formálních zákazů, muslimové blokují všechny publikace, považované z jejich strany za urážlivé. Jako příklad mohou posloužit média v liberální Velké Británii, kde se staly tabu dokonce i dějiny islámu. Například minulý týden musel anglický historik Tom Holland ukončit svou sérii programů, protože se znelíbily muslimské společnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.