Lyonský arcibiskup: Bible pravdivější než parlament

17.9.2012 

Jako „narušení rovnováhy společnosti“ označil plánovanou legalizace homosexuálních svazků kard. Philippe Barbarine. Lyonský arcibiskup se po setkání s ministrem vnitra, socialistou Manuelem Vallsem, vyjádřil k problematice pro francouzská média minulý pátek. Projekt zrovnoprávnění homosexuálních partnerství s heterosexuálními otevírá cestu k legalizaci polygamie či incestu, uvedl kardinál Barbarine. Prvořadým vodítkem je pro nás Bible, která definuje manželství jako svazek jednoho muže s jednou ženou a uchovává si napříč staletími a kulturami jistě o něco více síly a pravdy než náhodilá rozhodnutí parlamentu, pokračoval francouzský kardinál a vyzval k širší veřejné debatě o tématu.

Předseda Francouzské biskupské konference, kard. André Vingt-Trois v deníku „La Croix“ (12.9.2012) odsoudil plány francouzské vlády na umožnění adopce dětí párům stejného pohlaví. Nelze zanedbávat práva dětí jenom kvůli tomu, že někteří lidé jsou přesvědčeni o svém právu na děti, poukázal pařížský arcibiskup. Jak vysvětlil kard. Vingt-Trois, jím tlumočený názor není primárně katolický, nýbrž především všeobecně lidský.

Zostřující se debatě o uzákonění tzv. homosexuálních manželství se přesně před týdnem věnovalo pařížské zasedání stálé biskupské rady. Biskupové se vracejí k modlitbě za Francii, která 15. srpna tohoto roku vzbudila nemálo polemik, a jsou rozhodnuti vyvolat společenskou diskusi, obdobně jako tomu bylo před revizí zákonů na bioetická témata. Postoj katolických biskupů zastávají rovněž představitelé některých evangelických církví a judaismu. Prezident Centrální francouzské izraelitské konsistoře Joël Mergui o víkendu uvedl pro Le Monde, že židovství neuznává homosexuální manželství. Nehledě na náboženský zákaz, dodal, se musím dotazovat po smyslu společnosti, která přisuzuje tutéž normalitu rodinám dvou otců, dvou matek či „tradičnímu modelu“ jedné matky a jednoho otce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.