Apoštolská cesta a libanonská média

15.9.2012 

Bejrút je tradiční tiskovou metropolí Blízkého východu – to, co hlásají místní titulky, nalézá respekt od Tunisu po Rijád. Titulní strany včerejšího vydání všech libanonských deníků přirozeně informovaly o papežově návštěvě. Zaměřují se však na její politický aspekt – „Papež bude žádat ukončení násilí v Sýrii“, píše anglický Daily Star, aniž by se slovem zmínil o podpisu apoštolské exhortace pro Blízký východ. Komentář francouzského L´Orient le Jour dodává: Od poslední papežské návštěvy před patnácti lety uběhla spousta vody v libanonských řekách i v tocích sousedních zemí. Ne vždy to však byla voda svěcená. Zatímco návštěva Jana Pavla II. se obracela pouze k Libanonu, Benedikt XVI. přijíždí pro celý blízkovýchodní region, píše frankofonní list. Oba dva zmiňované deníky pak líčí výjimečná bezpečností opatření („Mobilizovány veškeré pořádkové síly“). Arabské listy se zaměřují spíše na mezináboženskou povahu papežovy návštěvy. Al Nahar cituje kard. Taurana a jeho slova o dialogu s nekřesťany. Al Mustakbal na čtyřech stranách popisuje politickou a náboženskou dimenzi apoštolské cesty a uzavírá: „Papež přináší arabskému světu novou naději“. Al Safir upozorňuje na počestné úmysly šíitského hnutí Hizballáh, které chce papeži vyhradit vřelé přivítání. Arménský deník Aztag navazuje na apel mnoha libanonských politiků ke zdárnému průběhu cesty.

Dnešnímu vydání deníků vévodí titulky: „Poutník míru“ (Daily Star). Anglický deník pak přináší reportáž o členech skupiny Hezboláh, kteří zdravili papežskou kolonu podél cesty. Francouzský L´Orient le Jour, který je více intelektuálně orientovaný, přináší rozsáhlý popis apoštolské exhortace Ecclesia in Medio Oriente. Upozorňuje na trvalé politické tóny v projevech duchovních vůdců. Francouzsky psaný list rovněž líčí zklamání lidí, kteří se kvůli bezpečnostním opatřením nemohou k papeži blíže dostat.
Mezi arabskými deníky je nejdůležitější titulek listu Al Nahar: Benedikt vyzývá z Libanonu k boji proti extremismu. Al Mustakbal naproti tomu oceňuje pozitivní hodnocení arabského jara z úst Kristova náměstka. Na pěti stranách se podrobně věnuje tiskové konferenci na palubě letadla. Na dalších třech pak přináší plné znění apoštolské exhortace, což neučinil ani elitní L´Orient le Jour.
Za zmínku stojí, že papežův program přenáší v přímém přenosu téměř všechny libanonské televizní stanice, včetně kanálu Al Manar hnutí Hizballáh. Totéž hnutí akreditovalo na papežskou cestu stejný počet novinářů jako na návštěvu iránského prezidenta Ahmadínedžáda v Bejrútu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.