Ratzinger: Západ trpí averzí k sobě samému

14.5.2004 

Kardinál Joseph Ratzinger přednesl včera na pozvání italského senátu přednášku na téma ?Duchovní kořena Evropy včera, dnes a zítra?. V rozsáhlém projevu prošel Evropskými dějinami od Herodota po Karla Velikého, od Byzance po vznik moderního státu, od marxistického socialismu po technokratickou sekulární civilizaci.

"Existuje ještě nějaká evropská identita, která má budoucnost?" tázal se po historickém exkurzu kardinál Ratzinger. Navzdory obtížnosti odpovědi, zůstávají podle jeho názoru některé morální prvky zásadní a neměly by proto chybět v Evropské ústavě. Zejména jde o důstojnost lidské bytosti a lidská práva, bohužel i jejich hranice a chápání je dnes značně rozostřené, jak dokládá problematika klonování, genetické manipulace a další aktuální etické otázky, uvedl kardinál.

V náboženské oblasti kardinál Ratzinger konstatoval zvláštní fenomén ?nenávisti Západu k sobě samému?. Prefekt kongregace pro nauku víry ukazuje na patologičnost takového jevu. Západ se pokouší chvályhodně otevřít ?vnějším hodnotám, ale nemá rád sám sebe, ze své vlastní historie nevidí už nic jiného než to,k co je opovrženíhodné a destruktivní, není s to vnímat to, co je velké a čisté. ... Pro jiné kultury světa je absolutní profánnost, která se vytvořila na Západě, něčím hluboce cizím. Jsou přesvědčeny, že svět bez Boha nemá budoucnost. Proto nás právě multikulturnost volá k tomu, abychom znovu obrátili pozornost k sobě samým,? upozornil v přednášce před Senátem Italské republiky kardinál Joseph Ratzinger.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.