Libanonské hlavní město připraveno k přijetí papeže

13.9.2012 

Benedikt XVI. se zítra vydá na svou 24. zahraniční cestu. Zavede jej do Libanonu, který před 15 lety navštívil rovněž Jan Pavel II. Cílem třídenní návštěvy, soustředěné na Bejrút a jeho nejbližší okolí, je nejen podpis a předání apoštolské exhortace shrnující závěry předloňského synodu blízkovýchodních biskupů, ale také povzbuzení věřících v celé oblasti poznamenané eskalací politických a mezináboženských konfliktů.

Atmosféru ve městě, které zítra přivítá Svatého otce, popisují naši kolegové, kteří už jsou na místě:
„Pokoj vám“ – motto papežské cesty v různých jazykových mutacích najdete na všech hlavních ulicích Bejrútu, slavnostně vystrojeného k přijetí Benedikta XVI. Ohromné plakáty s papežem a vatikánské vlajky jsou k vidění ve všech čtvrtích libanonského hlavního města, včetně těch, kde převažuje muslimská populace. Mír je slovo, které Libanonci s papežskou návštěvou spojují nejčastěji. Není divu, právě pokoj tato země naléhavě potřebuje. Připomínají to domy pobořené během občanské války (1975-1990), dosud stojící po boku nových mrakodrapů. Připomíná to geografická poloha: hranice válkou zmítané Sýrie leží jen pár desítek kilometrů od Bejrútu.
Včera večer proběhla ve městě očekávajícím papeže modlitební vigílie, které se účastnili mladí křesťané i muslimové, aby zdůraznili vůli k dialogu a vzájemnou úctu. Tytéž mladé pak jistě potkáme na setkání s papežem, které v sobotu proběhne na náměstí před maronitským patriarchátem v Bherké.

- z Bejrútu telefonoval Alessandro Gisotti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.