Nový poradce vatikánského finančního sektoru

11.9.2012 

Svatý stolec pozval ke spolupráci na zvýšení transparentnosti finančních toků experta v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu (Aml/Cft), čtyřicetiletého švýcarského právníka, Reného Bruelharta. Informoval o tom dnes vatikánský tiskový mluvčí, o. Federico Lombardi.

Po raportu, ve kterém Moneyval vypracoval podrobné hodnocení Vatikánského státu z hlediska možnosti praní špinavých peněz, je třeba odpovědět na doporučení v něm obsažená a efektivně pokračovat v cestě finanční transparentnosti, uvádí se v tiskovém prohlášení. René Bruelhart působil osm let jako ředitel Financial Inteligence Unit (Fiu) v Lichtenštejnsku a od roku 2010 zároveň jako viceprezident skupiny Egmont, globální sítě tohoto dozorčího finančního orgánu. Od září letošního roku se stal poradcem Svatého stolce. Jeho úkolem je asistovat v posílení nástrojů k boji proti finančním zločinům.

Připomeňme, že Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz (Moneyval), působící při Radě Evropy, ve zprávě zveřejněné letos 4. července uvedl, že církevní stát vyhověl v devíti z šestnácti klíčových bodů, což bylo obecně hodnoceno jako pozitivní výsledek. Sedm zbývajících se týká především nedostatků organizačního a technického rázu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.