Benedikt XVI. k biskupům Kolumbie

10.9.2012 

Pastorační nasazení kolumbijských biskupů, které je často přivádí i na místa „plná obtíží a nebezpečí“, ocenil Benedikt XVI. při audienci episkopátu této jihoamerické země na závěr kanonické návštěvy ad Limina.

„Navzdory některým povzbudivým zprávám, násilí i nadále přináší bolest, samotu, smrt a nespravedlnost mnoha bratřím v Kolumbii,“ připomněl papež neutěšenou situaci v zemi sužovanou bojem s ultralevicovou gerilou FARC a drogovými kartely.
Svatý otec vybídl biskupy, aby se i nadále zasazovali za ochranu lidského života, šířili kulturu míru, a evangelium smíření, které může nenávist proměnit v odpuštění.

„Sami jste konstatovali zničující důsledky sekularizace,“ pokračoval papež k dalším tématům, jako je převrácení hodnotového systému, které ohrožuje jak katolickou víru, tak celou křesťanskou morálku. Vybídl biskupy, aby hlásali „úplnou pravdu o rodině, založené na manželství, která je domácí církví a svatyní života“. Zastavil se také u další priority biskupské služby, totiž formace nových kněží a řeholníků. K duchovní a intelektuální formaci může patřit také jasné a laskavé napomenutí, připomněl papež kolumbijským biskupům.

Za neméně důležitou označil Svatý otec také pastoraci mladých. Nové generace musí zřetelně pocítit, že jim nabízí své přátelství Kristus, Ten, který dal svůj život za člověka, aby člověk mohl žít v plnosti. Nenechte mladé lidi v područí kompromisních řešení, které po sobě nechávají jen „prázdnotu a smutek“. „Kristus – zdůrazňuje papež – chce pomoci těm, kdo mají budoucnost před sebou, v následování těch nejvznešenějších tužeb.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.