Začal II. panafrický kongres katolický laiků

4.9.2012 

Kamerun. V kamerunském Yaoundé dnes začal II. celoafrický kongres katolických laiků, na téma „Svědčit o Ježíši Kristu v dnešní Africe. „Sůl země... světlo světa (Mt 5,13-14)“. O jeho cílech mluví kardinál Stanisław Ryłko, předseda Papežské rady pro laiky:

Kongres chce probudit v katolických laicích ducha spoluzodpovědnosti a odhodlání hlásat Krista na velkém africkém kontinentu. Misijní působení a svědectví vlastní víře je součástí naší křesťanské identity. Celá církev je misijní ze své přirozenosti. Církev v Africe musí v našich časech čelit náročným výzvám, konfrontovat se v náboženské, sociální, kulturní, ekonomické a politické oblasti s novými scénáři. Jedním z hlavních cílů kongresu bude právě pozorně přečíst tyto výzvy a zamyslet se, jaké odpovědi na ně katoličtí laici Afriky mohou dát.

Benedikt XVI. označil Afriku za velké plíce spirituality, za kontinent naděje. Zároveň je africká církev v mnoha ohledech ještě velmi mladá....

Ano, církev v Africe je mladá z různých hledisek. Je mladá, protože většina africké populace je mladá a to je pro tento kontinent velké bohatství, důvod k naději. Africká církev je mladá také proto, že do velké části zemí dospělo evangelium před méně než dvěma sty lety, a je tedy třeba toto hlásání upevňovat. Africká církev je mladá také proto, že se rychle rozrůstá. Na počátku 20. století bylo katolíků méně než dva miliony, na konci tohoto století jejich počet dosáhl 140 milionů. Podle poslední statistické ročenky je nyní v Africe 185 milionů katolíků, což představuje 18% všech obyvatel kontinentu. Tato čísla ukazují na prudký dynamismus africké církve, dynamismus, který – jak říká papež Benedikt XVI. – se projevuje ve svěžesti přitakávající životu, ve svěžím náboženském životě a v naději.

- říká k právě probíhajícímu panafrickému kongresu laiků předseda Papežské rady pro laiky, kardinál Stanisław Ryłko.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.