Papežské poselství pro mladé na Genfestu

1.9.2012 

Na symboliku mostů navazuje poselství Benedikta XVI. účastníkům Genfestu, tedy festivalu mládeže spojené s hnutím Focolare. Setkání probíhajícího v Budapešti se účastní 12 tisíc mladých lidí.

„Mosty přes Dunaj, které spojovaly v jedno Budu a Pešť, byly zničeny za II. světové války. Z popela tohoto hrůzného konfliktu však povstalo odhodlání budovat pokoj na trvalých základech, odhodlání, které se stalo inspirací k založení hnutí Focolare. Mosty přes Dunaj byly obnoveny a mezinárodní společenství si vytyčilo za cíl odstranit jednou pro vždy všechno, co by mohlo vést k dalšímu konfliktu,“ čteme v poselství, podepsaném kardinálem státním sekretářem, Tarcisiem Bertonem.

Svatý otec připomíná utrpení Budapešti v období totalitních režimů a možnosti, které se otevřely po skončení studené války a které jsou příležitostí pro svobodu a bratrství. Mládeži shromážděné na Genfestu přeje, aby toto setkání bylo znamením naděje a skrze přátelství k lidem z jiných kulturních kontextů pomáhalo utvářet jednotu a pokoj, který je předobrazem nerozdělené Boží obce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.