Čerstvý jubilant Otec Lombardi: “Nejsem papežův tiskový mluvčí”

29.8.2012 

“Nejsem papežův tiskový mluvčí”, ohrazuje se často O. Federico Lombardi a dodává: Svatý otec někoho takového vůbec nepotřebuje, neboť, považuje-li to za nutné, hlásí se ke slovu sám a dosti zřetelně. Z titulu svého úřadu je tedy italský jezuita ředitelem Tiskového střediska Svatého stolce, zodpovědného za mediální komunikaci ve Vatikánu i v rámci papežských cest. Zároveň tento rodilý Piemonťan řídí Vatikánský rozhlas a Vatikánské televizní centrum CTV. Otec Lombardi v těchto dnech slaví dvě významná jubilea - dnes sedmdesátku a v neděli 2. září 40 let od kněžského svěcení.

Mladý Federico následoval vzoru svého strýce Riccarda, známého kazatele lidových misií (býval zván “mikrofon Boží”) vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova již v 18 letech. O dva roky později přijal kněžské svěcení a začal se studiem filosofie a zároveň matematiky v severoitalském Turíně. Po něm následoval čtyřletý pobyt v Německu, kde ve Frankfurtu nad Mohanem získal licenciát z teologie a zároveň působil jako duchovní správce italských emigrantů. První novinářskou zkušenost obdržel v renomovaném jezuitském časopise “Civiltá Cattolica”, kde postoupil až na místo zástupce šéfredaktora. V letech 1984-1990 byl P.Lombardi provinciálem řádu v Itálii, rok na to (1991) začal pracovat pro Svatý stolec jako programový ředitel Vatikánského rozhlasu. V roce 2005 se stává jeho generálním ředitelem a o rok později – roku 2006 – nahradil ve funkci tiskového mluvčího svého španělského předchůdce Joaquina Navarro-Vallse, který v ní působil více než dvě desetiletí.

Do úřadu jej jmenoval Benedikt XVI. a jak se ukázalo, papežova volba byla správná. I ve vypjatých situacích neztrácí O. Lombardi zdvořilost a trpělivost. Naposledy to bylo možné zaznamenat při každodenních brífincích v souvislosti s únikem dokumentů Svatého stolce, kdy neúnavně, s klidem a přátelskou uvolněností usměrňoval zmatené fantazie italských i jiných médií.

Jeho služba vyžaduje železnou disciplínu – dopoledne pracuje v tiskovém středisku a v rozhlase, odpoledne v televizním centru a navečer opět v budově rozhlasu, dokud vrátný v devět večer nezavře bránu. V domě římské jezuitské komunity, na který shlíží jen z nedaleka kupole Svatopetrského chrámu, zasedá O. Lombardi k večeři jako jeden z posledních...

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.