Benedikt XVI. : modlitba není ztracený čas

29.8.2012 

Vzhledem k pěti tisícům ohlášených návštěvníků se dnešní generální audience konala na prostranství před letní papežskou rezidencí. Podnětem ke katechezi Svatého otce se stala památka, kterou si církev připomíná již od pátého století. Je jí Umučení nebo Stětí sv. Jana Křtitele.

Když slavíme mučednictví sv. Jana Křtitele, připomínáme si také my, křesťané této naší doby, že se nesmíme uchylovat ke kompromisům vůči Kristově lásce, jeho Slovu a Pravdě. Křesťanský život vyžaduje takříkajíc „mučednictví“ každodenní věrnosti evangeliu, totiž odvahu dovolit, aby Kristus rostl v nás a aby to byl On, kdo orientuje naše myšlení a jednání. To se však může v našich životech stát jedině tehdy, máme-li pevný vztah k Bohu. Modlitba není ztracený čas, neukrádá místo aktivitám – ani těm apoštolským – ba právě naopak: jedině jsme-li schopni věrného, vytrvalého a důvěryplného života modlitby, Bůh sám nám bude dávat schopnosti a sílu k životu ve štěstí a poklidu, k překonání nesnází a k tomu, abychom o něm s odvahou svědčili.

V závěru generální audience Benedikt XVI. pozdravil francouzské ministranty, doprovázené stovkou seminaristů, kněží a biskupů. Více než dva a půl tisíce mladých lidí se shromáždilo na nádvoří apoštolského paláce. Benedikt XVI. ministrantům připomněl, že jejich věrná služba u oltáře jim umožňuje být nablízku eucharistickému Ježíši:

Máte nesmírnou výsadu být v blízkosti oltáře, v Pánově blízkosti. Buďte si vědomi důležitosti vaší služby pro církev i pro vás samé. Nebojte se šířit kolem sebe radost, kterou čerpáte z Kristovy přítomnosti,

vyzval Benedikt XVI. ministranty ze všech francouzských diecézí, kteří dnešní účastí na generální audienci zakončili svou pouť do Věčného města.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.