Tragické osudy pákistánských dětí

28.8.2012 

S křesťanskými dětmi v Pákistánu nakládá muslimská společnost jako „se zbožím“ zbaveným veškerých práv. Znásilnění se stává běžnou metodou přinucení nezletilých děvčat ke sňatku s muslimem a přechodu na islám. Dochází dokonce k vraždám dětí s cílem získat orgány k transplantacím. Pachatelé zůstávají bez trestu.

Takto dramatickými tóny popisuje situaci v dnešním Pákistánu ředitel katolického Centra pro mír v Islámábádu. P. James Channam spolu s komisí tamního episkopátu pro dialog vybízí mezinárodní společenství k většímu zájmu o osudy pronásledovaných křesťanů. Požaduje ustanovení zvláštního pozorovatele OSN, který by monitoroval situaci menšin a náboženskou svobodu v Pákistánu.

Každodenní život se stává stále obtížnější. Agentury informují o dvanáctileté dívce Muqadasi Kainat brutálně znásilněné pěti muslimy a následně udušené. O několik dnů dříve bylo objeveno tělo čtrnáctiletého katolíka, které zbavené vnitřních orgánů. Většina těchto případů se dostává na veřejnost až po delší době, protože pákistánští křesťané patří zpravidlo do nižších společenských tříd. Policie často odmítne přijmout nahlášení zločinu nebo smrti dítěte.

O víkendu pákistánští křesťané manifestovali na obranu jedenáctileté Rimshy Masih, mentálně postiženého děvčete, které je ve vězení s obviněním ze zneuctění Koránu. Podle agentur oficiální lékařská komise dnes potvrdila věk a mentální indispozici děvčete. Islámští žalobci totiž tvrdí, že je zdravá a starší, a tedy může odpovídat za své činy. Ani v případě propuštění na svobodu nebude ovšem Rimsha ve své zemi v bezpečí. Radikální muslimové v mnoha případech neváhají vzít spravedlnost - podle své vize islámu - do svých rukou. Soudní stání, plánované na dnešek, bylo o dva dny odloženo.

Děvčete se zastal předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog. Kardinál Jean Louis Tauran připomíná, že Rimsha Masih neumí ani číst ani psát, je mentálně postižená a nemůže být obviňována z vědomého ničení Koránu.

Připomeňme rovněž, že navzdory nátlaku ze strany mezinárodní komunity zůstává už třetí rok ve vězení Asia Bibi, matka pěti dětí, odsouzená jako první žena v Pákistánu k trestu smrti na základě tzv. zákona o rouhání. Opakované žádosti a apely obhájců zůstaly nevyslyšeny. Asia Bibi čeká v izolaci na vykonání trestu oběšením.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.