Polský misionář: Fenomén dětských vojáků v Kongu znovu na vzestupu

25.8.2012 

Stále více konžských dětí je násilím připojováno k zástupům rebelů. Informují o tom humanitární organizace působící v oblasti Severního Kiwu, kde na počátku roku vypukl další konflikt. Ozbrojené síly Demokratické republiky Kongo si nedokáží poradit s povstalci ze skupiny M23, která ohlásila vytvoření nezávislé vlády. Znamená to další eskalaci konfliktu a nové utrpení civilního obyvatelstva.

Situace těžce dopadá zejména na děti. Rebelové napadají vesnice a odvádějí z nich dokonce i jen několikaleté děti, které jsou následně cvičeny k boji. Kromě toho v důsledku vojenských operací bylo na východě Konga zcela zničeno nejméně 250 škol. Ty, které odolaly, jsou změněny v provizorní útulky pro tisíce uprchlíků. UNICEF proto apeluje, aby se u dětí ve školním věku pamatovalo nejen na potravinovou pomoc, ale také na zajištění provizorní školní výuky.V opačném případě – jak zdůrazňuje organizace – vyrostou nové generace, které nejen neznají mír, ale nemají ani základní vzdělání a spolu s tím ani šance na lepší budoucnost.

Ve městě Rutshuru uprostřed oblasi bojů působí kněží pallotini. Jak říkají, lidé k nim neustále přicházejí žádat o potraviny a léky. „Zvláštní znepokojení však budí skutečnost, že rebelové začínají vytvářet paralelní strukturu vlády,“ říká polský misionář, o. Jerzy Kotwa SAC:

„Uvažujeme nad tím, kam současný vývoj situace povede. Stále totiž není jasné, zda jde jen o provokaci posvtalců z M23 vůčik konžské vládě, nebo zda se už skuteně cítí natolik silní, že začínají vytvářet nezávislé státní struktury.“ – řekl pro Vatikánský rozhlas pallotin z Rutshuru. Dodává, že ačkoli část lidí opustila provizorní tábory, situace v regionu stále zůstává složitá.
„Ti lidé ztratili všechno. Nemají vůbec žádnou možnost obdělávat zemi, protože když se vydají na pole, hrozí jim smrt. Pokud se cokoliv podaří vypěstovat, přijdou vojáci a seberou to. Místní lidé už mnohokrát přišli o všechno, co měli a jsou průběžně dále okrádáni. Situace je napjatá. Mnoho dětí je násilím připojováno k vojsku. Někteří se naštěstí po čase vrací domů. Jsou tu ale také skupiny mládeže, které se samy chytají zbraně a terorizují dokonce i obyvatele vlastních vesnic,“ vypráví misionář. Neklid a napětí vyvolávají neustále přesuny vojsk, ať už jde o povstalce nebo o konžské vládní oddíly či mírové síly MONUSCO, které se pohybují v obrněných vozech. „Za dne je poměrně bezpečno, ale v noci se lidé bojí usínat ve svých domech, zvláště pokud žijí daleko od hlavních cest nebo blízko strategických bodů. Schovávají se v nemocnicích, kostelech a školách. Pro nás to nevěští nic dobrého,“ říká k vývoji situace v Severním Kiwu polský pallotin, P. Kotwa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.