Mariánská úcta v letním sídle papežů

25.8.2012 

Albánským jezem, na které shlíží apoštolský palác z historického jádra městečka Castel Gandolfo, dnes večer projíždí tradiční mariánské procesí na loďkách. Vyšlo z kostela Panny Marie nad jezerem, kde slavil mši sv. státní sekretář Svatého stolce, kard. Tarcisio Bertone. Kostel, jehož kovová konstrukce připomíná bílou plachtu s lanovím, vznikl z popudu papeže Pavla VI. Stavěl se dlouhých 11 let (1966-1977) a byl vysvěcen právě papežem Montinim před 35 lety – 15. srpna 1977.

Ve své homilii tehdy Pavel VI. připomněl, že Nanebevzetí Panny Marie každého věřícího volá k věčnému životu a k obnovení své víry ve vzkříšení těla. „Věřím ve vzkříšení mrtvých. Věřím, že svět ožije. Zástupům pohřbeným v zemi se vrátí život eschatologickým zázrakem, který překračuje hranice času, aby pozemskému lidstvu daroval nebeské lidství“ ( srov. Insegnamenti, 1977, str. 764), řekl Pavel VI. necelý rok před svou smrtí.

Jak pro Vatikánský rozhlas uvedl současný farář mariánského kostela, O. Pietro Diletti, při svém příchodu do farnosti před dvěma lety budovu nalezl ve velice zpustošeném stavu. Zasadil se o její renovaci, která není ještě zcela ukončena, i o navázání na tradici světelného procesí na loďkách po jezeru. V turistické oblasti, kam se zejména na léto stěhují mnozí obyvatelé Říma, by se toto místo mělo stát oázou modlitby a úcty k naší Matce, zdůrazňuje O. Diletti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.