Kyperský pravoslavný arcibiskup: Evropa by měla zavřít Turecku dveře

24.8.2012 

„Stát, který aspiruje na členství v Evropské unii se musí rovněž evropsky chovat,“ vzkázal na adresu Turecka pravoslavný arcibiskup Kypru, Chrysostom II. během Mítinku přátelství národů v Rimini. Jedním z významných témat setkání je otázka svobody náboženství. V rozhovoru pro italský internetový portál ilsussidiario.net se proto vyjadřoval právě k tomuto pro Kypr velmi aktuálnímu problému.
V kontextu evropských ambicí Turecka arcibiskup Chrysostom připomněl, že tento stát okupuje 38% území Kypru. V okupovaných oblastech po desetiletí dochází k systematickému odstraňování veškerých stop křesťanství a řecké kultury. Okupační správa brání křesťanům v renovaci a udržovaní náboženských památek, zakazuje veřejnou náboženskou praxi. „Evropa by měla zavřít Turecku dveře, dokud tyto problémy nevyřeší,“ dodává kyperský arcibiskup.
Právě situace Kypru dobře ukazuje na nedostatky turecké demokracie. Polovina původního tureckého obyvatelstva odešla a naopak 300 tisíc jiných Turků bylo přesídleno z Anatolie. Ani kyperští Turci však nemají žádný hlas. O všem rozhoduje armáda. Navzdory projevům dobré vůle na obou stranách jsou tak omezeny rovněž možnosti dialogu s muslimy.
„V okupované části Kypru žádná náboženská svoboda neexistuje – uvedl arcibiskup Chrysostom. – Křesťané jsou v područí osadníků i armády. Například v Karpasii zůstalo 300 starších křesťanů řecké národnosti, kteří jsou jako v pasti. Nezbývá jim než trpět. Místní biskup má zákaz sloužit mše i navštěvovat věřících, ba dokonce přiblížit se k místním kostelům,“ referuje pravoslavný arcibiskup. Koloniální ambice Turecka se vztahují na celý ostrov, kdyby je nazadržovala obava před mezinárodní reakcí, dodává arcibiskup Chrysostom II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.