S muslimy vedeme dialog života

24.8.2012 

Přípravy na papežskou návštěvu na Blízkém východě jsou v plném proudu. Jaká očekávání s ní spojuje libanonská křesťanská komunita, jsme se zeptali Mons. George Masriho, hlavního ekonoma syrsko-katolického patriarchátu v Libanonu:

Od návštěvy Svatého otce si slibujeme mnoho. Je to událost, která přináší naději celé místní církvi a zejména nám, syrským katolíkům, kteří jsme nepatrnou menšinou žijící ze svědectví krve. Jsme církví mučedníků a zároveň menšinou žijící v důvěře a naději v Ježíši Kristu.

Jaký dopad může mít papežská návštěva na křesťansko-islámský dialog v oblasti, kde jsou křesťané menšinou?

Návštěva Svatého otce na Blízkém východě je velmi důležitá, zejména v tak malé zemi jako je Libanon. Svatý otec nám dodává důvěru a odvahu žít s našimi muslimskými sousedy a vést s nimi dialog života, protože dogmatický dialog je nesnadný. Nicméně žijeme bok po boku s muslimskou populací. Do návštěvy Svatého otce vkládáme velké naděje a připravujeme se, jak křesťané tak muslimové, na tuto velkou událost. Doufáme, že dialog mezi námi a našimi muslimskými bratry zůstane dialogem skutečného soužití.

řekl našemu rozhlasu reprezentant syrsko-katolické církve v Libanonu, Mons.George Masri.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.