Čtyři a půl století reformace karmelu

24.8.2012 

Před 450 lety, 24. srpna 1562, s podporou biskupa Alvara de Mendozy, založila sv. Terezie od Ježíše první reformovaný karmelitánský klášter sv. Josefa a položila tak počátek řeholi bosých karmelitánů. V karmelu sv. Josefa, kde v současné době žije devatenáctičlenná ženská komunita, dnes v připomínku tohoto výročí předsedal slavné liturgii kard. Antonio Cañizares Llovera, prefekt vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Svatý otec zaslal u příležitosti 450. výročí reformy karmelitánského řádu dopis biskupovi Avily, mons. Jesús Garcíovi Burillovi, datovaný 16. červencem tohoto roku. Benedikt XVI. v něm vyzdvihuje přínos sv. Terezie z Avily a oceňuje jedinečné zásluhy karmelitánského řádu o rozvoj křesťanské spirituality.

Deník Svatého stolce L´Osservatore Romano ( 24.8.2012 ) dnes přinesl rozhovor s generálním představeným řádu bosých karmelitánů. Otec Saverio Cannistrà, OCD, v něm hovoří o přípravě mužských i ženských komunit na pětisté výročí narození sv. Terezie v roce 2015 a o aktuálnosti tereziánského charismatu v období současné krize.

Řád se na své poslední kapitule rozhodl, že se nejlépe přípravíme na oslavu narozenin naší zakladatelky, když si znovu přečteme všechna její díla, zdůrazňuje Otec Cannistrà a dodává: Opakovaným a trvalým nasloucháním slovům sv. Terezie se nejen více přiblížíme své svaté matce, nýbrž zároveň lépe poznáme sebe samé a své vlastní poslání v církvi a světě. Pouze z našeho charismatu můžeme čerpat měřítka pro své každodenní rozhodování, upozorňuje generální představený bosých karmelitánů a poukazuje především na modlitbu jako hnací motor veškerého konání: Domnívám se, že na sílu modlitby se často neprávem zapomíná. V modlitbě spatřujeme jakýsi líbivý dodatek či záslužné dílo, nikoli oporu a zdroj své víry. Svatý otec nám o tomto klíčovém tématu věnoval řadu hlubokých katechezí.

Příklad avilské světice a učitelky církve nepozbývá své aktuálnosti, pokračuje italský bosý karmelitán: Učí nás, že slabost a nepatrnost nás nemají skličovat a brzdit, neboť Boží cesty nejsou našimi cestami. Příliš nás ohromují světské vzory výkonnosti a moci a vede nás to k zápornému hodnocení chudoby a krize. Právě zde se však skrývá pravda, která jinak nemůže být odkryta. Pouze sestoupíme-li až na samé dno této krize a “ztratíme-li se” v ní, můžeme znovu nalézt sebe samé a opět se vydat na cestu. Musíme znovu odhalit to, co jsme, ale čeho si možná nevážíme. Možná jsme tuto pravou identitu odsunuli do pozadí a dali přednost tomu, co máme a co děláme, uzavírá pro dnešní vydání vatikánského deníku L´Osservatore Romano generální představený řádu bosých karmelitánů, Otec Saverio Cannistrà, OCD.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.