Křesťané vystavěli Irák - nyní je jich pět procent

23.8.2012 

V závěru středeční generální audience Svatý otec pozdravil chaldejské řeholnice, Dcery Matky Boží Neposkvrněného početí. Benedikt XVI. ocenil jejich „velkorysou a vzácnou službu iráckému obyvatelstvu“, která navzdory obtížnému kontextu nečiní rozdíl mezi křesťany a muslimy. O situaci v Iráku se hovořilo rovněž na Mítinku přátelství mezi národy v italském Rimini. Profesor Mehdat z bagdádské univerzity Vatikánskému rozhlasu popsal, jak žijí tamní křesťané:

Chtěl bych upozornit na skutečnost, že křesťané žijí v Iráku od prvního století. V posledních padesáti letech právě oni vystavěli Irák. Lékaři, učitelé, zdravotníci byli převážně lékaři. V posledních třech desetiletích nás výrazně ubylo – z dvaceti procent z celkového počtu obyvatel na pouhých pět. Život křesťanů není v žádném případě jednoduchý; situace se mění od města k městu i v rámci různých čtvrtí jednoho města. Naším pravým problémem je však přítomnost lidí, kteří záměrně vyvolávají destrukci.

Účastník riminského setkání vystoupil v rámci kulatého stolu, jehož námětem bylo právě nábožensky motivované násilí. Podle jeho názoru byly před půl stoletím vzájemné vztahy muslimů a křesťanů o poznání lepší.

Očekávám od Západu, že začne myslet na křesťany, a to nejenom na Blízkém Východě, nýbrž také na křesťany v samotné Evropě a Americe. Jsou tu síly, které pracují proti nim. V arabských zemích existuje evidentní snaha o oslabení křesťanské přítomnosti – měli bychom nalézt odvahu a postavit se jí...,

apeluje z italského Rimini profesor bagdádské univerzity.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.