Svatý stolec nenese zaměstnavatelskou odpovědnost za přečiny kněží

21.8.2012 

Podle rozhodnutí oregonského federálního soudu v Portlandu ze včerejšího dne ( pondělí 20. srpna ) Svatý stolec „nemůže být považován za zaměstnavatele“ všech kněží, a tudíž nenese občanskoprávní odpovědnost za sexuální zneužívání mladistvých, kterých se tito kněží dopustili. Každý případ je nutno posuzovat jednotlivě a kněžský stav, který vyžaduje podřízení se kanonickému právu, sám o sobě není srovnatelný se vztahem zaměstnance a jeho firmy. V konkrétním případě O. Andrewa Ronana pak oregonský soud neshledal jakoukoliv „pracovní vazbu“ mezi dotyčným knězem, obžalovaným ze zneužití semdnáctiletého chlapce, a Svatým stolcem. Soudním rozhodnutím se tedy řízení uzavírá kvůli formálním nedostatkům.

Advokát Jeff Anderson, který ve Spojených státech amerických zastupuje mnohé oběti sexuálního zneužívání, nicméně již oznámil své odvolání proti rozsudku. Podle obhájce Svatého stolce, Jeffreyho Leny, však toto odvolání nemá velkou šanci na úspěch.
Případ O. Ronana byl předložen soudu před deseti lety zároveň s obžalobou Svatého stolce jako instituce nesoucí odpovědnost za jeho činy. Člen řádu Služebníků Panny Marie se měl do roku 1965 po patnáct let dopouštět sexuálního zneužívání nezletilých chlapců, na což jeho řeholní představení reagovali jeho překládáním z Chicaga do Irska a později zpět do amerického Portlandu. Řád servitů neinformoval o epizodách Svatý stolec až do roku 1966, kdy portlandský biskup požádal vatikánskou kongregaci pro řeholní život ( Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života), aby zbavila O. Ronana duchovního stavu. Svatý stolec této žádosti vyhověl v rekordně krátkém čase pěti týdnů.

Právní zástupce Svatého stolce Jeffrey Lena upozornil na důležitost kauzy, která znovu poukazuje na rozdíl mezi obžalobou a skutečnou podstatou věcí, vyplývající z dokumentů. Soudce po důkladném prostudování spisů vyvrátil angažovanost Svatého stolce při překládání kněze odpovědného za sexuální zneužívání a přiznal, že Vatikán nemohl vědět o smutném chování dotyčného servity. V ohledu na zaměstnanecké vazby oregonský soudce Michael Mosman zdůraznil, že pokud by přistoupil na úvahu obžaloby, musel by za zaměstnance Svatého stolce považovat všechny katolíky na celém světě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.