První krok ? Evangelizace sebe samých

20.8.2012 

V italském hlavním městě dnes začala 84. generální kapitula kapucínů. Generálního ministr Řádů menších bratří, O. Mauro Jöhri před zahájením kapituly vyzval zvláštním listem všechny řádové bratry k utváření společenství. Vatikánskému rozhlasu sdělil, proč právě společenství považuje za velkou výzvu dnešní doby:

Můžeme spolu mnohem více komunikovat; je mnohem snazší dorazit do jakékoliv části světa. Přitom si však již v rámci samotného řádu uvědomujeme, že jsme sice multikulturní společností, ale jsme velice vzdáleni od vytvoření interkulturní společnosti. Tedy stavu, kdy kultury skutečně jedna druhé naslouchají a kde rozdíly nejsou hrozbou, nýbrž obohacením v duchu evangelia. Považuji to za velkou výzvu pro udržení jednoty řádu a také za přínos, který jsme povoláni předat světu – jak církvi, tak globálnímu společenstvím.

Úlohou kapucínů je především hledat Boha a svědčit o jeho absolutnu, pokračuje O. Jöhri a dodává: Mým záměrem je spojit misionářském působení řádu a život v jednoduchosti podle sv. Františka. Přinášet tedy evangelium do nejodlehlejších míst materiální i duchovní chudoby:

Myslím si však, že prvním krokem je evangelizace sebe samých. Generální kapitula nám v tom jistě pomůže. Dáme-li se zasáhnout novostí evangelia, obnovíme-li základní postoj víry a důvěry, teprve tehdy budeme důvěryhodní a budeme moci k tomuto kroku vyzvat také své okolí,

uzavírá generální ministr Řádu menších bratří kapucínů, jehož generální kapitula dnes začala v Římě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.