Reflexe nad nekonečnem

20.8.2012 

Mítink přátelství mezi národy, který každoročně probíhá v jadranském letovisku, je gigantickým setkáním lidí hledajících širší dimenze života. Desetitisíce účastníků po týden cirkulují mezi konferencemi, diskusemi a setkáními s významnými osobnostmi současnosti. Akci doprovází série divadelních představení, filmových projekcí výstav i sportovních klání. Statisíce návštěvníků projdou také komerční částí mítinku, kde na 160 vystavujících prodává nebo propaguje své výrobky.

Tématem letošního setkání je heslo převzaté od o. Luigi Giussaniho, zakladatele hnutí Společenství a vysvobození (Comunione e Liberazione), které je organizátorem akce. Na pozadí tohoto výroku se vynořují další aforismy spojené s letošním tématem, jako např. „Život je dětským obdobím naší nesmrtelnosti“ – jak pravil Goethe, či Pascalův výrok, že „posledním krokem našeho rozumu je uznání, že existuje nezměrné množství věcí, jež se mu vymykají“.

Jak se stalo zvykem, na konferenci se setkávají věřící různých náboženství i agnostici. Mítink zahájila v neděli ráno na výstavišti koncelebrovaná eucharistie, které předsedal místní ordinář, biskup Francesco Lambiasi. Prvního setkání se účastnil italský premiér Mario Monti. Jak organizátoři neopomněli zmínit, na letošek připadá 30. výročí návštěvy Jana Pavla II. na jednom z prvních riminských setkání.

Dnešní konfrence se věnovaly tématu svobody náboženství jako principu a jejím důsledkům. Vystoupil na nich například kyperský arcibiskup Chrysostomos II nebo prezident káhirské univerzity Al Azhar, Usáma Elábd. Během odpolední sekce nazvané příhodně „Homo religiosus“ zazněla mimo jiné video-promluva jednoho z největších religionistů naší doby, kardinála Juliena Riese, emeritního profesora univerzity Louvain-la-Neuve. Posledním tématem dnešního dne byl často glosovaný problém výchovy a racionality v islámu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.