Nepotlačitelná touha po nekonečnu – poselství Benedikta XVI. do Rimini

20.8.2012 

Touha po nekonečnu v člověku nezaniká ani tehdy, je-li Bůh odmítán a negován. Benedikt XVI. na to poukazuje v poselství účastníkům včera zahájeného Mítinku přátelství mezi národy, který se už po 33. koná v italském Rimini. Setkání organizované hnutím Comunione e Liberazione probíhá letos pod heslem: „Vztah k nekonečnu podstatou člověka“.

„Řeč o člověku jako o Božím stvoření dnes vyšla z módy. Považuje se spíše za bytost naplněnou v sobě samém, za absolutního tvůrce svého osudu,“ zdůrazňuje papež. Pohlížet na člověka jako na stvoření se dnes jeví jako „nevýhodné“, poněvadž zakládá odkaz na Někoho jiného, na člověku nezávislého, kdo zásadním způsobem definuje lidskou identitu, identitu založenou na vztahu, na prapůvodní a ontologické závislosti na Tom, kdo nás chtěl a stvořil – píše Benedikt XVI. v poselství do Rimini.

Navzdory tomu touhu po nekonečnosti nelze z lidského srdce vymýtit. Je však možné nahradit ji „falešnými nekonečny“, jak to papež definuje, které mohou chvilkově uspokojovat. Jmenuje tu například narkotiky, sexuální nevázanost, útěk do světa zotročující techniky, svůdných forem religiozity či úsilí po úspěchu za každou cenu. To všechno zotročuje člověka, který k nalezení sebe a své identity musí znovu uznat, že je stvořením, závislým na Bohu, připomíná Benedikt XVI. v poselství účastníkům XXXIII. Mítinku přátelství mezi národy.

Svatý otec vzpomenul rovněž postavu zakladatele hnutí Comunione e Liberazione, o. Luigiho Giussaniho. Připomněl, že neustále mluvil o životu jako povolání a každou událost, ať radost či nesnáz interpretoval ve vztahu k Nekonečnu, kterým je Bůh.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.