Benedikt XVI. slavil eucharistii ve farním kostele Castel Gandolfo

15.8.2012 

Nanebevzetí Panny Marie je v Itálii i mnoha dalších zemích také den pracovního volna. Pro farníky z Castel Gandolfa, kde se nachází letní papežská rezidence, je každoročně také vzácnou příležitostí setkat se při slavení eucharistie s Petrovým nástupcem. Benedikt XVI. se dnes před osmou hodinou ranní vydal pěšky ze své rezidence přes náměstí do asi 100 metrů vzdáleného kostela sv. Tomáše z Villanovy. I tentokrát se stovky účastníků do nevelkého kostelíka nedostaly a sledovaly mši z obrazovky na náměstí. Homilii Svatého otce přinášíme v plném znění:

Co dává Mariino Nanebevzetí našemu životu, našemu putování? První odpověď zní: Nanebevzetí nám ukazuje, že v Bohu je prostor pro člověka. Bůh sám je domem s mnoha příbytky, o nichž mluvil Ježíš. Bůh je domem člověka, v Bohu je Boží prostor. A Maria sjednocená s Bohem se od nás nevzdaluje, neodchází do neznámé galaxie, ale jde k Bohu, přibližuje se, protože Bůh je nablízku nám všem a Maria, sjednocená s Bohem, má účast na Boží přítomnosti a je nejblíže nám i každému z nás.

Je tu však také další aspekt. Nejenom v Bohu je prostor pro člověka. I v člověku je prostor pro Boha. Vidíme to na Marii, posvátné Arše uchovávající přítomnost Boha. Je v nás prostor pro Boha a tato přítomnost Boha v nás je důležitá. Osvěcuje svět s jeho souženími a problémy. Tato přítomnost se uskutečňuje ve víře. Ve víře otevíráme brány svého bytí, takže Bůh do nás vstupuje a může být silou, která dává život a razí cestu naší existenci. Je v nás prostor. Otevřme se jako se otevřela Maria a řekněme: „Ať se mi stane podle tvé vůle, jsem služebnice Páně“. Otevřením se Bohu, nic neztrácíme. Naopak: náš život se stává bohatým a velkolepým.
Tak se snoubí víra a naděje a láska. Dnes existuje mnoho slov o lepším, očekávaném světě, který je prý naší nadějí. Pokud a zda vůbec tento lepší svět nadejde, nevíme, já nevím. Jisté je, že svět, který se Bohu vzdaluje, nestává se lepším, nýbrž horším. Jedině přítomnost Boha zaručuje lepší svět. Ale ponechme to. Jedna věc, jedna naděje je jistá: Bůh nás očekává, vyhlíží, nekráčíme do prázdna, ale jsme očekáváni. Bůh nás očekává a až přijdeme na onen svět, najdeme dobrotu Matky, najdeme své blízké, najdeme věčnou lásku. Bůh nás očekává, to je naše velká radost a velká naděje, která se rodí právě z této slavnosti. Panna Maria nás navštěvuje, je radostí našeho života a radost je naděje.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

V Římě a okolí nepolevují letní horka, ale přesto se před polednem shromáždily stovky věřících na nádvoří papežské rezidence v Castel Gandolfo a další tisíce u televizních obrazovek na náměstí sv. Petra v Římě, aby sledovali pravidelnou sváteční papežovu promluvu před modlitbou Anděl Páně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.