Benedikt XVI.: Hudba přemáhá chlad, který je v nás

13.8.2012 

„Hudba není jenom posloupnost tónů, má rytmus a zároveň soudržnost i harmonii; má svou strukturu i hloubku,“ řekl Benedikt XVI. po skončení sobotního koncertu na nádvoří papežské rezidence v Castel Gandolfo. Violoncellový virtuos Thomas Beckmann, doprovázený na klavír svojí manželkou Kayoko a sbor Cantico Regensburg provedli několik skladeb různých autorů. „My všichni – pokračoval dále Benedikt XVI. – jsme s rozechvěním naslouchali vřelým tónům a plnosti témbrů violoncella.

Hudba je výrazem ducha, vnitřního prostoru člověka, stvořeného ke všemu tomu, co je pravdivé, dobré a krásné. Ne náhodou hudba často doprovází naši modlitbu, dává rozeznít naše smysly a naši duši, když se v modlitbě setkáváme s Bohem.

Papež připomněl památku sv. Kláry, která připadla na minulou sobotu. Jméno této světice je odvozeno z latinského claritas, tedy jasnost.

Výchozím postojem, který člověka naplňuje a dává mu pokoj, je otevřenost k božskému jasu, zářící kráse a vitální moci Stvořitele, jež nás oduševňuje a umožňuje nám přemoci se. Dnes jsme se zářivým způsobem setkali s tímto jasem (claritas), který nás osvítil. Toho je vlastně důsledkem, když se umělci, vycházející ze své hluboké zkušenosti krásna, nasazují pro obecné blaho a sami nabízejí podporu potřebným. Předávají dobro, které obdrželi darem a šíří je do světa.

- řekl Svatý otec s odkazem na charitativní koncerty, které již řadu let pořádá v různých zemích právě německý virtuos Thomas Beckmann a jejichž výtěžek plyne na podporu bezdomovců.

Takto lidská bytost roste, stává se průzračnou a vědomou si přítomnosti a působení svého Stvořitele. To mohou zajisté potvrdit pan Beckamn a všichni, kdo se spolu s ním zapojili do charitativního projektu Gemeinsam gegen die Kälte (Společně proti chladu). Pochopili jsme tak, že tento projekt není uložen zvnějšku, ale vychází z hloubi, z oné hudby, jež přemáhá chlad, který je v nás, a otevírá srdce.

Řekl Benedikt XVI. v krátké děkovné promluvě na závěr koncertu, který se minulou sobotu konal v Castel Gandolfo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.