Kostel Smíření v Taizé oslavil půl století

11.8.2012 

Půl století slaví “Kostel smíření” ve francouzské ekumenické komunitě Taizé. Otevřel se poprvé 6. srpna 1962, na svátek Proměnění Páně. Kostel vystavěli mladí Němci s podporou nadace, jejímž cílem bylo vytvořit znamení smíření v zemích, postižených druhou světovou válkou. Chrám v burgundském Taizé se stal právě takovýmto symbolem pro Francii. Při jeho otevření zakladatel komunity bratr Roger poznamenal: “Máme snad příchozím nabízet ke kontemplaci kameny? Spíše než vzpomínku na kostelní zdi by si každý po odchodu měl vzpomenout na své povolání ke smíření. Hledání smíření rozšiřuje srdce i ducha a mění stáří v mládí...”

V Kostele smíření se třikrát denně celá komunita schází k modlitbám. Dnešní převor komunity bratr Alois mladým lidem připomněl, že stačí velmi málo k tomu, aby se živým místem modlitby staly i jejich farní kostely: Stačí když dva tři z vás kostel otevřou, vyzdobí, přijmou příchozí k tiché jednoduché modlitbě. V dnešní uspěchané době máme zapotřebí takovýchto oáz pokoje. Nestarejte se o to, kolik lidí přitáhnete. Čas strávený v chrámu je především časem radosti pro vás a blízkostí Bohu, zdůraznil převor komunity.

Každý letní týden přijíždí do Taizé tři až čtyři tisíce lidí z 75 zemí. Převažují Evropané, avšak modlitební setkání přitahuje i mladé ze Spojených států, Izraele, Koreje nebo Číny. Zvláštní skupinu tvoří mládež ze Rwandy, kde se v listopadu uskuteční setkání mládeže v hlavním městě Kigali. Novoroční pouť důvěry na zemi bude letos hostit Řím.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.