Benedikt XVI.: Zvláště o dovolené je třeba nalézt čas k modlitbě

8.8.2012 

Na nádvoří papežské rezidence v Castel Gandolfu se dnes konala generální audience. Byli na ní přítomni rovněž poutníci z České republiky, které papež pozdravil v naší mateřštině. Ve svém cyklu katechezí o modlitbě využil Svatý otec dnešní liturgické památky sv. Dominika a v závěru své promluvy řekl:

Drazí přátelé, svatý Dominik nám připomíná, že u počátků svědectví víry, které má každý křesťan vydávat v rodině, práci, ve společnosti, a také ve chvílích uvolnění, stojí modlitba, osobní kontakt s Bohem. Jedině tento reálný vztah s Bohem nám dává sílu prožívat intenzivně veškeré dění, zvláště chvíle soužení. Tento světec nám připomíná také důležitost vnějších postojů v naší modlitbě. Pokleknutí, stání před Pánem, pohled upřený na kříž, zastavení a ztišení nejsou druhořadé momenty, nýbrž pomáhají nám, abychom vnitřně, celou svojí osobou, navázali vztah s Bohem. Chtěl bych tedy opět poukázat na to, že pro náš duchovní život je nezbytné, denně nalézat chvíle ke klidné modlitbě. Zvláště během dovolené si musíme najít trochu času k rozmluvě s Bohem. Bude to také způsob, jak pomoci těm, kteří jsou nám nablízku, aby vstoupili do zářivého proudu Boží přítomnosti, jež přináší pokoj a lásku, které máme všichni zapotřebí.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Dnešní generální audiencí vyvrcholila také cyklopouť, organizovaná uherskobrodským Orlem, která v sobotu 28. července vyrazila z Velehradu. Do hlavního města Itálie putovali cyklopoutníci po trase, kterou v roce 867 prošli sv. Cyril a Metoděj, když se vydali papeže Hadriána II. žádat o povolení staroslověnštiny jako bohoslužebného jazyka.

Ve stotřicetičlenném peletonu mají své zastoupení všechny české kraje a diecéze. Nejstaršímu účastníku poutě je 73 let, nejmladšímu pak 10. Orelští poutníci dnes Svatému otci předali jako dar umělecké ztvárnění velehradského kříže, jehož autorem je umělecký kovář Ondřej Vlachynský z Kunovic. Dnes odpoledne přejeli poutníci na kole z Castel Gandolfo k římské bazilice svatého Klimenta, kde se nachází hrob svatého Cyrila. Zde pro ně celebroval mši svatou arcibiskup Erwin Ender, který byl v letech 2001 až 2003 apoštolským nunciem v České republice.

V závěru dnešní generální audience v letní papežské rezidenci v Castel Gandoflo pozdravil Benedikt XVI. poutníky také česky :

Srdečně zdravím české věřící, zejména cyklopoutníky a jejich doprovod. Slavíme dnes památku svatého Dominika. Kéž je vzorem vašeho svědectví o Kristu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.