Montini byl prvním papežem, který navštívil Afriku

6.8.2012 

Svátek Proměnění Páně je výročním dnem smrti papeže Jana Křtitele Montiniho - Pavla VI., který zemřel v tento den před 34 lety, roku 1978. Vatikánský deník L´Osservatore Romano (5.8.) přináší ve svém nedělním vydání zprávu o nalezení tzv. afrického deníku, který si ještě jako kardinál psal během své návštěvy v Africe. Kardinál Montini navštívil Černý kontinent jako vůbec první Západní kardinál v roce 1962 (19.7—10.8.), s výjimkou krátké zástavky arcibiskupa Los Angeles, kardinála Jamese Francise McInthyra, v Nigérii roku 1954.

Kardinál Montini jako milánský kardinál během své téměř měsíc trvající cesty navštívil několik zemí (Rhodesii, Jihoafrickou republiku, Nigérii, Ghanu a další). Příležitostí k této cestě, která musela být soukromá, ale budila velký zájem Svatého stolce, byla návštěva ambroziánské misie v rhodeském městě Kariba, ustavené právě milánským arcibiskupem roku 1960 v odpověď na žádost milánských dělníků, kteří se tam podíleli na stavbě přehrady na řece Zambezi. Během návštěvy se kardinál Montini samozřejmě setkával také s místním obyvatelstvem, což na budoucího papeže hluboce zapůsobilo. Po svém návratu byl přijat papežem Janem XXIII., kterému několik hodin referoval o svých zkušenostech z černého kontinentu. Mimo jiné na něho zapůsobila, jak čteme ve zmíněném deníku, „obrovská touha Afričanů po kultuře.“

„Jak by bylo krásné – napsal kardinál Montini ve svém deníku – kdyby se podobně jako kdysi prvotní církve chopili dnešní místní církve závazku zvěstovat evangelium lidem, kteří o Ježíši Kristu ještě neslyšeli.“ O své dlouhé misijní cestě pak poznamenává, že v něm „zanechala hluboké dojmy nejenom pro svůj exotický a turistický ráz, ale právě pro pozoruhodnou a tajemnou podívanou na obrovský kontinent, který si začíná uvědomovat sám sebe a civilizaci, a vykazuje dojemná a krásná znamení Božího království, které mu bylo zvěstováno, když v pozdní hodině evangelia nalezlo své vyvolené.“ Kardinál Montini navštívil Afriku také po svém zvolení na Petrův stolec, v roce 1969.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.