Bavorské folklórní spolky přijíždějí dodatečně oslavit narozeniny Benedikta XVI.

3.8.2012 

Zvláštní vlak přivezl již včera do Říma tisícovku poutníků z mnichovsko-freisingské arcidiecéze. Zhruba polovinu z nich tvoří Bayerische Gebirgsschützen - pluk bavorských horských střelců. Právě oni zahájili dnes v podvečer slavnostní salvou na náměstí před papežskou rezidencí v Castel Gandlofo večer k poctě svého krajana – Benedikta XVI. Dodatečná oslava narozenin Svatého otce, proběhne v době našeho vysílání, se nese v ryze folklórním duchu. Představí se na ní hudební a taneční soubory, které uchovávají bohaté bavorské tradice. A to nikoliv pouze jako vnější odkaz, nýbrž jako inspiraci pro vlastní život, zdůraznil mluvčí mnichovsko-freisingského arcibiskupství, Armin Wouters:

Byly vybrány takové skupiny, které se angažují v církvi a pěstují bavorské obyčeje nejenom navenek. Ve svých hudebních a krojových souborech těmito tradicemi skutečně žijí. Večer začne něčím živějším, ale přinese také usebrání v duchovních lidových písních. I taková hudba v Bavorsku existuje – zakončíme zpěvem Anděl Páně v bavorském dialektu a slavným rozjímavým jódlováním.

Diecézní pouť vede arcibiskup Mnichova-Freisingu, kard. Reinhard Marx. Účastní se jí rovněž emeritní arcibiskup kard. Friedrich Wetter, další pomocní biskupové, diecézní kněží, zástupci řeholního života a představitelé státní správy. Zítra budou bavorští poutníci slavit mši sv. v bazilice sv. Petra a v neděli se jejich cesta uzavře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.