Nuncius v Izraeli končí svou diplomatickou misi

1.8.2012 

Apoštolský nuncius v Izraeli a na Kypru – jedna z nejobtížnějších a zároveň nejzajímavějších pozic papežské diplomacie. Arcibiskup Antonio Franco se s tímto úřadem po šestiletém působení loučí. Naší rozhlasové stanici nabídl krátkou bilanci:

Musím přiznat, že jsem nikdy předtím ve Svaté zemi nebyl a přišel jsem tam až jako vyslanec Svatého otce. Cítil jsem jako privilegium, že mohu zažívat jedinečnost této země. A to na jedné straně v její duchovní rovině, neboť Bůh v této části světa zasáhl do lidských dějin. Na druhé straně pak i v mnohotvárnosti jejích konkrétních problémů, které jsou zde přítomné a kterými se musí zabývat také církev".

Místní církev ztělesňuje křesťanskou tradici od jejích počátků, pokračuje nuncius. Zároveň hraje důležitou roli v politických i náboženských sporech.

Církev se může a musí stávat prostřednicí mezi jednotlivými stranami. Snažíme se mnoha nejrůznějšími iniciativami o vytvoření mentality, která by vedla k překonání napětí. V tomto smyslu se nesla také návštěva Benedikta XVI. v roce 2009. Také při své nadcházející cestě do Libanonu bude papež apelovat na rozpoznání hlubších rozměrů lidské bytosti – duchovních a náboženských. Z nich pramení naděje a smysl pro úctu, pokoj a vzájemné přijetí",

uzavírá apoštolský nuncius v Izraeli a na Kypru, Mons. Antonio Franco.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.