O. William Lynn odsouzen za špatný přístup k sexuálním deliktům duchovních

28.7.2012 

Ve Spojených státech padl první rozsudek za nezabránění sexuálním deliktům, jichž se dopustili někteří kněží. Odsouzen byl duchovní filadelfské arcidiecéze, O. William Lynn, který se sám žádného deliktu nedopustil, ale soud jej uznal vinným za to, že pachateli těchto deliktů nezabránil v jejich pokračování. Odsouzenému tak hrozí, že stráví ve vězení 3 až 6 let, potvrdí-li rozsudek vyšší instance. Výrok soudu je však poněkud paradoxní, protože právě o. William Lynn byl jedním z prvních ve zmíněné arcidiecézi, který začal v případech sexuálních deliktů kněží nějakým způsobem jednat a informoval tehdejšího arcibiskupa. Doporučoval tehdy konkrétní, byť naivní řešení, jako např. přeložení kněze, ale sám neměl nad kněžími žádnou pravomoc. Odsouzený americký duchovní tvrdí, že dělal všechno, co bylo v jeho možnostech. „Jednal jsem, jak nejlépe jsem dovedl, ale faktem zůstává, že to bylo příliš málo, aby to zamezilo dalším deliktům. Velice proto prosím o odpuštění.“ – řekl o. Lynn.

V tiskovém sdělení filadelfské arcidiecéze čteme, že církev si je plně vědoma povahy sexuálních deliktů spáchaných kněžími a pociťuje zármutek nad oběťmi těchto činů. Veřejné pokoření církve je tak nemilým ponaučením, že děti je třeba chránit. „Poslední roky se arcidiecéze velice změnila. Přijali jsme radikální opatření, která mladistvým zajišťují bezpečí. Toto úsilí bude pokračovat a ještě se zintensivní“ – čteme v tiskovém sdělení.

Rozsudek však vyvolal ve veřejném mínění diskusi, v níž mnozí zpochybňují míru uloženého trestu. Zbývá však ještě naděje, že bude znovu objektivně prověřen. Arcidiecéze rovněž ujistila svojí modlitbou za duchovního a jeho příbuzné v této nesnadné chvíli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.