Australské úřady zajímá zpovědní tajemství

28.7.2012 

V Ausrálii se rozběhla debata o povinnosti kněží zachovávat zpovědní tajemství. Impulzem diskuze se stalo vyšetřování případů zneužívání nezletilých v autralské provincii Viktoria. V reakci na vyšetřování pak někteří aktivisté za práva dětí napadli institut svátosti smíření. „Myslím si, že je velmi důležité, aby byli kneží povinni oznámit případy zneužívání dětí i navzdory zpovědnímu tajemství“, prohlásila aktivistka Helen Last v australském deníku Herald Sun.

Australané nezpochybňují zpovědní tajemství poprvé. Například 20. května tohoto roku vystoupil proti zachování mlčenlivosti kněží australský senátor Nick Xenophon se slovy „že katolická církev by měla přehodnotit zpovědní tajemství v případě zneužívání dětí, protože není důvod, aby státní úřady nebyly informovány v případech, kdy se kněz při zpovědi o zneužívání dozví.“ Zástupci katolické církve ale jakoukoliv debatu na toto téma odmítají. „Kněží byli v minulosti mučeni, protože odmítali prozradit zpovědní tajemství a věřím, že by dnes kněží jednali stejně, pokud by je někdo pod hrozbou sankce nutil zpovědní tajemství vyzradit“, říká Otec John Walshe, ředitel sdružení australských katolických kněží.

Podobným snahám ze strany státních institucí nečelí katolická církev poprvé. Například v Irsku byl letos v červnu schválen zákon, který nařizuje kněžím, aby uvědomili státní úřady, pokud se při zpovědi dozví o zneužívání.

Josef Nerušil

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.