Katolickým tiskovinám schází peníze i kvalitní zaměstnanci

27.7.2012 

Hospodářská krize se nevyhýbá ani italským katolickým médiím. Poté, co v loňském roce uzavřel svou práci katolický měsíčník “Consulente Re” a před několika měsíci zpravodajský portál “Bussola Quotidiana”, oznámil ukončení své práce měsíčník mezinárodní katolické informace 30Giorni nella Chiesa e nel mondo.

Časopis založený roku 1983 je svázán s italským katolickým hnutím Comunione Liberazione a se svým vydavatelem, bývalým sedminásobným italským ministerským předsedou a křesťansko-demokratickým politikem Giuliem Andreottim, kterému je dnes 93 let. Díky jeho diplomatickému působení mohl měsíčník rozšířit své obzory na mezinárodní scénu a vycházet ve čtyřech jazycích v nákladu téměř sto tisíc výtisků. Byl prvním z italských katolických časopisů, který poukazoval na problematiku náboženské svobody v islámských zemích, usiloval o dialog s laickým světem, stavěl mosty s Čínou a Izraelem a reflektoval nebezpečí novodobých herezí – gnóze a neopelagianismu.

Časopis 30Giorni však nepřestává vycházet pouze z ekonomických důvodů. Po nedávném úmrtí jeho posledního ředitele, O. Giacoma Tantardiniho (zemřel v dubnu tohoto roku ve věku 66 let), jehož zásluhou časopis zdarma dostávaly kláštery a řeholní instituty v misijních územích, se nenašel vhodný nástupce k pokračování tohoto kvalitního katolického edičního projektu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.