Výsledky šetření v kauze vatileaks za dva týdny

27.7.2012 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes oznámilo, že Svatý otec včera v dopoledních hodinách přijal na soukromé audienci členy kardinálské komise, pověřené vyšetřováním úniku interních dokumentů. Kardinálové Julian Herranz, Josef Tomko a Salvatore de Giorgi byli doprovázeni vyšetřujícím soudcem, prof. Pierrem Antoniem Bonnetem a promotorem spravedlnosti vatikánského soudu, prof. Nicolou Picardim.

Komise Benedikta XVI. informovala o závěrech svého šetření a o průběhu trestního řízení v kauze odcizení důvěrných spisů. Svatý otec poděkoval za sdělené informace a vyzval vatikánské soudnictví, aby s pečlivostí pokračovalo ve své práci. Včerejší audience se účastnili rovněž substitut Státního sekretariátu Mons. Angelo Becciu, papežův osobní sekretář Mons. Georg Gänswein, velitel vatikánské stráže Domenico Gianni a mediální konzultant Greg Burke, uvádí dnešní tiskové prohlášení Svatého stolce.

Vatikánské soudy tedy nadále pracují na formulaci obžaloby a rozsudku, který pro bývalého papežova majordoma Paola Gabrieleho bude znamenat osvobození nebo předání soudu. Vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi ke dnešnímu prohlášení tiskového střediska dodal, že vatikánský soud zveřejní výsledky své práce pravděpodobně v druhém srpnovém týdnu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.