Španělský biskup obviněný z homofobie byl osvobozen

23.7.2012 

Španělský soud odmítl obvinění biskupa z Alcalá za tzv. homofobii a šíření nenávisti, kterého se měl dopustit v homilii, pronesené na Velký pátek a přenášené španělskou televizí. Biskup Antonio Reig Pla se v homilii dotkl problematiky homosexuality a byl obviněn jednou gayovskou organizací ze šíření tzv. homofobie. Příčinou vzniklé ideologické a mediálně propagované kampaně proti zmíněnému biskupovi bylo jediné jeho slovní vyjádření. Levicově-liberální a gayovské kruhy vyzývali k tomu, aby byl biskup odvolán z vedení diecéze a prohlášen za persona non grata na území diecéze.

„Vyjádření pronesené biskupem neumožňuje vyvodit racionální závěr, podle něhož by tak vyvolával nenávist, diskriminaci či násilí proti homosexuálům, ba ani to, že by tak šířil lživé informace o homosexuálech a jejich sexuální orientaci“ – prohlásil soudce, který v tomto případě rozhodl. Ze slov biskupa lze nanejvýš usuzovat na jeho „kritický postoj vůči homosexualitě“, ale „nevyjadřují však lež o homosexuálech obecně ani nevyvolávají atmosféru diskriminace z důvodu jejich sexuální orientace“. Biskup Reig Pla prohlásil o homosexualitě pouze to, že představuje „neuspořádanou náklonnost“, jak to nazývá Katechismus katolické církve. „Tento výraz, prohlásil soudce, „je přípustný na základě svobody vyznání (al amparo de la libertad religiosa) a „v užším smyslu slova není ekvivalentem nenávistného nebo lživého úsudku“.

Španělský biskup Reig Pla komentoval rozhodnutí soudu a řekl, že „soudce brání nejenom svobodu slova a svobodu učení, ale především náboženskou svobodu ve Španělsku; svobodu, kterou určitá lobby a média patrně chtějí za každou cenu omezit“. Působí to dojmem, že jde o organizovanou strategii namířenou také proti jiným členům církve. „V posledních letech bylo totiž již mnoho biskupů vláčeno po soudech právě za to, že říkají to, co tvrdí na toto téma katolická věrouka,“ dodal biskup Reig Pla.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.