Miliony muslimů sledují na Blízkém východě křesťanskou televizi

19.7.2012 

Na zářijový příjezd Svatého otce se připravuje na tři sta blízkovýchodních televizních stanic. Jednou z nich je také křesťanská televize Sat-7, založená roku 1995 a podporovaná papežskou nadací „Církev v nouzi“ (Kirche in Not). Jejím sídlem je kyperská Nikósie, odkud vysílá do 22 převážně islámských zemí, zdůrazňuje ředitel Kurt Johansen:

Jsme hlasem křesťanů, ale většina našich diváků jsou muslimové. V našem vysílání můžeme velmi otevřeně hovořit o mnoha otázkách, neboť všichni naši zaměstnanci jsou křesťané, kteří se každodenně setkávají s muslimskou většinou. Naše programy musí splňovat tři podmínky – přinášet zábavu, ponaučení a křesťanský obsah. Pravděpodobně nejznámější z našich programů je dětské vysílání Sat-7 Kids, které denně sleduje až 9 milionů diváků převážně z Iráku a Saúdské Arábie. Je to jeden z mála televizních kanálů na Blízkém východě věnovaný dětem. Přinášíme pouze kladné hodnoty a děti se tak z našich programů mohou mnoho naučit...“

Televize Sat-7 vysílá na čtyřech kanálech – v arabštině, perštině a čtyři hodiny denně rovněž v turečtině. Osmdesát procent programů je původních – natáčejí se zejména v Egyptě a Libanonu. Pro dvanáctimilionovou blízkovýchodní křesťanskou komunitu mohou nahrazovat kontakt s církevním společenstvím, zejména v zemích, kde jim hrozí atentáty a pronásledování, vysvětluje O. Ramsine Hage Moussa z Kongregace libanonských maronitských misionářů:

Velkou překážkou při překonávání náboženských předsudků je skutečnost, že v některých arabských zemích není dovoleno hovořit o Kristu. Satelitní televize však může do takovýchto míst křesťanské poselství přinášet – jednoduše a zdarma. A navíc toto poselství šíří prostřednictvím arabštiny...,“

dodává libanonský kněz, který doufá, že zářijová návštěva Svatého otce zabrání exodu křesťanů z Blízkého Východu. V Libanonu převažovalo křesťanství. Před válkou v roce 1974 jej vyznávalo 65% obyvatel. Nyní je situace právě opačná – křesťanů zůstalo 35%, uzavírá O. Moussa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.