Svatý stolec obstál při hodnocení Moneyvalu

19.7.2012 

Tento „Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz“, pracující při Radě Evropy, vydal 4. července hodnotící zprávu ohledně situace Svatého stolce a Vatikánského městského státu. Tu včera na setkání s novináři komentoval Mons. Ettore Ballestrero, zástupce sekretáře pro vztahy se státy. Jak sdělil, církevní stát vyhověl devíti z šestnácti klíčových požadavků mezinárodního výboru.

Náměstek vatikánského ministra zahraničí pak před novináři podrobně vyložil dvou set čtyřiceti stránkový spis a zdůraznil, že transparentnost vatikánského finančnictví je v prvé řadě „morálním závazkem“. Svatý stolec se chce ve svém finančním hospodaření zaměřit na zbývajících sedm oblastí, ve kterých jej raport Moneyvalu označil za neuspokojivý, a být důvěryhodným „partnerem“ pro mezinárodní komunitu, uzavřel včerejší brífink Mons. Ballestrero.

Jako dobré vysvědčení pro Vatikán hodnotí včerejší zprávu Moneyvalu i nezávislí pozorovatelé. Politolog cášské univerzity Ralph Rotte , který se vědecky zabývá peněžním systémem papežského státu, potvrdil Vatikánskému rozhlasu, že v mezinárodním srovnání se Svatý stolec nemá za co stydět:

Odborníci ve své zprávě zdůrazňují, že zavedení systémů kontroly a transparentnosti do finančních operací normálně trvá až patnáct let. Vatikán začal s reformními opatřeními před dvěma, třemi lety a za tu dobu významně pokročil. Nahlédneme-li do hodnotících zpráv Moneyvalu u jiných malých států – například Monaka či San Marina – nacházíme zde ještě po letech, případně desetiletích závažné nedostatky. Co se týče formálně trestního rámce, panuje se Svatým stolcem všeobecná spokojenost – tím míním vatikánský trestní řád a podpisy mezinárodním úmluv. Nedostatky jsou organizačního a technického rázu – tedy nejasně definované kompetence finančního dozorčího úřadu, mezery v řízení rizik počítačové sítě, nedostatečné vyškolení personálu, který by měl čelit trestnému činu praní špinavých peněz. Všechny tyto problémy se však při dobré vůli dají velice rychle vyřešit,

míní německý ekonom a politolog. Dalšímu hodnocení Moneyvalu by mělo proběhnout za dva až tři roky. Celý proces hodnocení systému potírání praní špinavých peněz může trvat až 20 let. Například Česká republika má za sebou zatím tři kola obdobných hodnocení (1998,2001,2005).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.