Laičtí členové augustinánské rodiny se sešli ve Věčném městě

16.7.2012 

Augustiniánští laici z celého světa se v těchto dnech sjeli do Říma na své již třetí mezinárodní setkání. Na dvě stě laických členů augustiniánské rodiny z 28 zemí se zamýšlí nad tím, jak se v dnešním světě stávat Kristovým Tělem. Českou republiku na šestidenním kongrese, který se uzavírá zítra, zastupuje Mgr. Pavel Šimek z Prahy. Naší rozhlasové stanici přiblížil průběh setkání:

Každý den má svoje téma. Včerejším tématem byla mládež, dnešním augustiniánské fraternity. Speciálně toto dnešní pondělní téma je velmi zajímavé, protože přináší pohled na to, jak ve světě žijí augustiniánští laici v jednotlivých fraternitách, jaké mají programy a jak mohou naplňovat tuto spiritualitu. Jednotlivé skupiny se budou v programu prezentovat, což je pro účastníky velmi přínosné a zajímavé.

„Sv. Augustin byl zamilován do Boží lásky, kterou opěvoval, rozjímal, o níž kázal ve všech svých spisech a o níž především svou pastorační službou svědčil“, řekl před pěti lety Benedikt XVI. nad světcovým hrobem v italské Pavii. V čem je odkaz sv. Augustina důležitý pro dnešního člověka? Pokračuje Pavel Šimek:

Myslím, že augustiniánské charisma je pro nás v současné době velmi důležité, protože přináší nejenom pohled na spiritualitu společenství, ale také důraz na život v současné společnosti a na současný svět. Přináší tuto spiritualitu do světa – to znamená pohled lásky, společenství, přátelství a ducha sv. Augustina. To je něco, co současný svět potřebuje.

Svatý otec se myšlením sv. Augustina inspiroval při psaní své první encykliky Deus caritas est. Společně s biskupem z Hippo je přesvědčen o tom, že soudobé lidstvo potřebuje slyšet toto základní poselství, vtělené v Ježíši Kristu: Bůh je láska. Benedikt XVI. opakovaně vybízí dnešní církev, aby ve stopách sv.Augustina zpříma hlásala Kristovu „radostnou zvěst“, jeho nabídku života, jeho poselství smíření a odpuštění.

Téma nové evangelizace je téma přítomné v mnoha spiritualitách. Papež o něm hovoří, protože je to téma důležité pro současný svět. Co se týče augustiniánů laiků, je toto téma pro nás velmi dobré, neboť dává osobnímu křesťanství opravdu velký náboj. Není to jen jakási fráze, která letí světem a která se realizuje v křesťanském prostředí pouze proto, že o tom hovoří papež, ale je to něco, čím každý může oslovit okolní svět. Pokud chceme, aby se svět změnil, je třeba začít s novou evangelizací u sebe a vidět to, co po nás Kristus chce dnes, v současné době, v současné společnosti.

uzavírá Pavel Šimek, který zastupuje českou augustiniánskou komunitu na mezinárodním setkání laiků v Římě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.