Kirche in Not vyzývá média: nezveličujte problémy v Sýrii

13.7.2012 

Otec Andrzej Halemba, koordinátor projektů papežské nadace Církev v nouzi na Blízkém východě řekl, že mediální informace o situaci v Sýrii by měly být hodnoceny s velkou opatrností a kriticky. „Situace je daleko více složitá, než by se mohlo zdát z informací uveřejněných západními médii“, říká Otec Halemba. „Zdá se že ignorují vnitřní mocenské boje, náboženské napětí mezi různými muslimskými skupinami a tradiční kmenové nepřátelství. Nestabilní situace pak nadále zvyšuje kriminalitu v zemi“ dodává.

Kněz pak kritizoval práci médií. „Jsme svědky obyčejného oklamávání, kdy se malé protesty ne více než padesáti lidí bezostyšně a ostudně nafukují ve velké demonstrace se stovkami až tisíci účastníků. Fotografie z místa bývají poslepovány dohromady z různých situací a účelově upravovány ve speciálním softwaru“ říká kněz. V minulosti byla z takových praktik viněna například katarská kabelová televize Al Jazeera.

Vystoupení Otce Halemby navazuje na obvinění Italského fotografa Marco di Laura, který nařkl britskou stanici BBC z použití jeho fotografie z roku 2003 pro ilustraci loňských událostí v Sýrii. BBC nakonec uznala, že vztah fotografie k nynějším syrským událostem není možné doložit. Místo toho ale začala tvrdit, že fotografie pochází z letošního květnového masakru v Houle. Di Lauro ale trval, že fotografii pořídil v Iráku po svržení iráckého diktátora Saddáma Husajna. BBC se tak nakonec omluvila a fotografii úplně stáhla.

Otec Halemba nakonec zdůraznil, že úkolem papežské nadace Církev v nouzi (Kirche in Not) je poskytování pomoci potřebným křesťanům, nikoliv zásahy do politických událostí v zemi.

Josef Nerušil

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.