Biskupové vybízejí k obraně integrálnosti konžského území

13.7.2012 

Masakry civilního obyvatelstva, únosy a loupeže na východním pobřeží Demokratické republiky Kongo byly tématem číslo jedna na zasedání tamního episkopátu v Kinshase. Podle biskupů jde o další válku v severním Kivu.

Činnost rebelů podporovaná ze sousedních zemí by byly nemyslitelná nebýt neschopnosti místní vlády. Cena, kterou ponese země, může být velmi vysoká. Podle episkopátu je cílem konfliktu rozdělit teritorium, disponující bohatými nalezišti různých surovin.

„Biskupové jako pastýři Církve brání jednotu a nedělitelnost Konga. Rozhodně nesouhlasí s plány na rozdělení země a odsuzují ty, kdo je vznášejí – uvedl P. Léonard Santedi, generální sekretář episkopátu. – Vyzývají také všechny obyvatele Konga, jak v zemi tak i v diaspoře, aby zavrhli plány na dělení a bránili každý centimetr čtvereční naší země. To musí být naše priorita. Biskupové slibují svou podporu a pomoc rovněž na lokální úrovni, v každé farnosti, abychom se vyhnuli rozbití země a vyprosili si dar pokoje. Episkopát apeluje také na mezinárodní společenství o pomoc v zakončení války a uvedení do života všech rozhodnutí OSN ve věci Demokratické republiky Kongo,“ dodal P. Santedi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.