O.Lombardi: Svatý otec dokončuje poslední díl knihy Ježíš Nazaretský

12.7.2012 

Vyšetřování případu krádeže interní korespondence Svatého stolce bylo středem zájmu žurnalistů na dnešním brífinku ve vatikánském tiskovém středisku. Dneškem totiž vyprší vatikánskými zákony stanovená doba předběžného zadržení bývalého majordoma papežského apartmá, Paolo Gabrieleho, u kterého byla nalezena zcizená papežova korespondence. O. Lombardi v souvislosti s tím také oznámil, že Benedikt XVI. se příští týden setká s kardinálskou komisí, která se případem zaobírá nezávisle:

Kardinálská komise, které předsedá kardinál Herranz, předpokládá, že tento týden ukončí svoji práci a připraví první zprávu, se kterou příští týden seznámí Svatého otce.

Papež pak také vyvodí konkrétní závěry.
Pokud jde o postup vatikánských úřadů činných v trestním řízení s Paolo Gabrielem, bude jeho předběžné zadržení prodlouženo. Nejpozději do deseti dnů však bude ukončeno a Paolo Gabriele stane před soudem, který určí, zda bude propuštěn anebo bude za zmíněnou krádež souzen:

Vyšetřující soudce řekl, že je v nejbližších dnech ještě zapotřebí doplnit několik dalších svědectví. Formální výslechy Paola Gabrieleho pak zakončí tuto fázi šetření a předpokládá se, že se tak stane do deseti dnů.

Má se za to, že vlastní proces s tímto jediným obžalovaným, se bude konat někdy v říjnu. Paolo Gabriele je v dobré fyzické i psychické kondici, ujistil O. Lombardi. Vatikánský tiskový mluvčí hovořil na dnešní tiskové konferenci také o dalších tématech. Vyjádřil např. politování nad situací nového šanghajského pomocného biskupa Thadea Ma Daqina, který byl vysvěcen se souhlasem Svatého otce a nyní musí čelit nevoli státních úřadů za to, že se distancoval od Vlasteneckého sdružení čínských katolíků.

O.Lombardi také prozradil něco z toho, čím se Benedikt XVI. zaobírá v čase dovolené. Je to jednak chystaná zářijová návštěva v Libanonu, ale především pracuje na dokončení posledního dílu své knihy Ježíš Nazaretský pojednávající o Ježíšově narození a dětství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.