Anglikáni se nedohodli na biskupském svěcení žen

10.7.2012 

Synod anglikánské církve ve Velké Británii se nedohodl v otázce biskupského svěcení žen. Hlasování mělo proběhnout včera. „Pokrokové“ křídlo synodu však na poslední chvíli odmítlo kompromis vypracovaný s anglikánskými „tradicionalisty“. Podle něj farnosti nesouhlasící se službou „biskupek“ měly dostat k dispozici vlastního biskupa. Pastorky, usilující o právo plnit biskupskou funkci nakonec prohlásily tuto verzi za nepřijatelnou. Musely by totiž delegovat svou biskupskou pravomoc někomu, kdo vůbec neuznává jejich službu.

V možnost kompromisu věřil do poslední chvíle především primas Anglikánského společenství, arcibiskup Rowan Williams. Přiznal, že ustanovení úřadu „biskupek“ představuje vážný problém ve vztazích s katolickou církví. „Jsme si toho vědomi a mrzí nás to,“ omlouval se předem arcibiskup Canterbury.
Podle jeho slov nejlepší chvíle v katolicko-anglikánských vztazích už minuly. Připadaly na konec šedesátých let, kdy se zdálo, že sjednocení obou církví je nadohled. „Ty okamžiky se už nevrátí,“ tvrdí nejvyšší představitel anglikánů. Zároveň je přesvědčen, že ačkoli se propast mezi oběma církvemi prohlubuje, zlepšují se osobní vztahy mezi jejími představiteli. To je také podle jeho mínění jediný důvod k ekumenickému optimismu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.