Tiskové prohlášení Svatého stolce ke dvěma biskupským svěcením v Číně

10.7.2012 

Svatý stolec dnes vydal tiskové prohlášení, ve kterém označuje za cennou a povzbudivou konsekraci pomocného biskupa v Šanghaj mons. Taddeo Ma Daqin, která se uskutečnila právoplatně 7. července a za nevhodnou a necitlivou označuje naopak přítomnost jednoho nelegitimního biskupa na tomto biskupském svěcení.

Tiskové prohlášení se vyjadřuje ještě k dalšímu biskupskému svěcení v Číně, týkajícímu se mons. Giuseppee Yue Fušenga, které se uskutečnilo nelegitimně v Harbinu v pátek 6. července. Na jmenovaného biskupa vysvěceného bez papežského pověření však dopadá automatický postih podle kánonu 1382 Kodexu kanonického práva. Není tedy Svatým stolcem považován za biskupa apoštolské administratury v Harbinu a nemá žádnou moc vést katolické společenství v tomto místě. Biskup Yue Fušeng byl předem několikrát varován a žádán Svatým stolcem, aby nepřijímal svěcení bez papežského pověření. Kanonické sankce dopadají také na biskupy-světitele.
Svatý stolec naopak oceňuje ty kněze, zasvěcené osoby a laiky, kteří se modlili a postili za to, aby k nelegitimnímu biskupskému svěcení nedošlo. Tiskové prohlášení také zdůrazňuje, že Apoštolský stolec usiluje o dialog s čínskou vládou. V souvislosti s tím proto vybízí čínskou stranu, aby nepořádala biskupská svěcení bez papežského mandátu, neboť působí bolest katolickému společenství v Číně i všeobecné církvi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.